Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ska jag få hästen att sluta springa i hoppningen?

Hej!

Jag har en D-ponny på foder som jag har ridit halvslarvigt hela hösten, men nu har jag bestämt mig för att verkligen ta tag i henne. 
Hon är runt tolv år, importerad med båt från Belgien, korsning. Sadeln låg helt fel på henne, vilket den har gjort i ett år innan hon kom till oss, men nu är hon utredd av en equiperatut och har en passande sadel. Hon har varit VÄLDIGT framåt i hoppning, och sprungit fort även utan hinder, på grund av smärta av förra sadeln.
Nu fungerar hon bra i dressyren, men så fort bommar kommer fram är hon fortfarande otroligt framåt. Löshoppa fungerar inte, då hon bara vägrar. När man sitter på vägrar hon inte, utan springer jättefort.
Jag rider på tredelat tränsbett eller ett odelat tränsbett, och får inte byta enligt ägarna.
Vår ridbana är inte så stor, det får plats max två hinder på långsidan, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra för övningar för att få henne mer kontrollerbar.

Några tips?


Helena Perssons svar:

Hej!

 

Det finns ju en del hästar som har väldigt bråttom vid till exempel hoppning, antingen av stress eller för att de bara är så av naturen. Det låter ju lite oroande att hästen stannar när den ska löshoppa (under förutsättning att inte hindren är för höga och att avstånden är korrekta), det borde ju inte bero på sadeln? Är hästen frisk i ryggen för övrigt?
Det är i första hand viktigt att man inte ställer högre krav på hästen i hoppningen än den nivå man är på i markarbetet.

 

Sen beror det ju på om hästen springer för att den är ängslig eller rädd och spänd, eller om den bara är olydig.
Om hästen är spänd och känns panikslagen kan man börja med bommar på marken tills den slappnar av på det. Till exempel trava kavalettibommar på marken och sen sätta upp ett litet hinder efter. Upprepa många gånger på låg höjd. Sakta gärna av till skritt efter och låt den slappna av. Försök därefter med galopp på samma sätt. Ha alltid markbom på hindret. Det hjälper hästen att göra ett bra språng.
Om hästen springer för att den är stark och olydig är det också bra att börja med att få den lydig över bommar. Då kan man öva många gånger utan att det blir slitsamma språng.

 

Att hoppa på volt är väldigt bra om hästen är stark. Det är alltid lättare att bromsa upp hästen på ett böjt spår än på ett rakt. Att hoppa små hinder och att göra halt efter upprepade gånger, eller sakta av till skritt, är ett annat sätt att öva. Använd gärna väggen eller ett hörn att bromsa mot, så behöver du inte använda så stark hand.
Det är ju också jätteviktigt med en kontrollerad sits så att man inte sätter fart på hästen med kroppsspråket eller med en ostadig skänkel.Lycka till hälsar
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market