Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur lägger jag upp hoppträningen för att nå högre höjder?

Hej! Jag har ridit på ridskola nästan hela mitt liv, även lite privatträningar men mest på lektion. På lektionerna har jag som mest hoppat 70 centimeter, men jag har varit med på klubbtävlingar och har hoppat 80 centimeter några gånger.
  
Nu ska jag köpa en egen häst. Det är en stor häst, en valack som är tävlad i hoppning tidigare. Jag har som mål att kunna tävla Lätt D med hästen (90 centimeter) först och så småningom komma högre. Hästen har hoppat höjden förut, men inte jag. Hur kan jag träna för att komma vidare höjdmässigt? Har du några förslag på övningar som hjälper mig att komma vidare?
  
Mvh Johanna


Helena Perssons svar:

Hej! 
Om du är orutinerad själv är det jätteviktigt att ta hjälp av en tränare då du ska hoppa i början, av någon som vet vilken svårighetsgrad som är lämplig beroende på hur det fungerar och hur samspelta du och din häst är. Det är oerhört viktigt att göra lämpliga övningar som främjar både dig och din häst. Det gäller att skapa ett förtroende er emellan så att båda känner sig bekväma, säkra och upplever hoppasset som något positivt. Det är allra viktigast i början.
  
Övningar på nätet räcker inte
Att läsa övningar på nätet räcker INTE i början, innan man har skapat lite egen erfarenhet. Mitt bästa råd är att försöka hitta någon som har träning med grupper som är på din nuvarande nivå och sedan jobba vidare utifrån det. Kanske kan du rida kvar ett par gånger i ridskolas grupp men med din egen häst och under tiden höra dig för vad det finns för alternativ.
  
Lycka till med din nya hästpartner – hoppas att du hittar en lösning som passar er båda!
  
/Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market