Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tar man sig till SM i hoppning?

Hej,

Jag är en tjej på 14 år som undrar hur man tar sig till SM. Jag och min D-ponny tävlar idag LB, men har massor av kapacitet för mer. Vi tränar banor på 120 centimeter och allt med stor glädje. Nu vill jag komma högre upp i klasserna. Hur gör jag?


Helena Perssons svar:

Hej!

Du verkar vara på god väg tycker jag. Du har ju redan satt upp SM-start som långsiktig målsättning. Det är ett bra mål att planera och jobba för. Nu gäller det att sätta upp rimliga mål för varje säsong och under tiden utvärdera dem utefter hur träning och tävling fortlöper.

Ha inte för bråttom, det tar tid att bygga upp både fysisk styrka och förtroende för de högre klasserna. När du har debuterat en högre klass är det lämpligt att tävlingen efter gå ner på föregående nivå igen även om debuten varit lyckad. Då känner hästen att den klarar banan lätt och får bra självförtroende. Annars kan den börja fundera över om det bara blir jobbigare och jobbigare för varje gång innan den hunnit vänja sig.

Även svårighetsgraden på träningarna bör variera så att man inte hoppar höga hinder varje gång. Växla mellan låga lydnadsövningar, tekniska övningar och lite enklare övningar när du ska vänja dig själv och hästen vid lite högre hinder.

Detta är en början. Du behöver också hjälp av en erfaren tränare som kan hjälpa dig med övningar och upplägg av ett rimligt tränings- och tävlingsprogram.

Lycka till!!!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar