Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna häst som alltid landar i vänster galopp?

Hej! Jag har läst många liknande frågor här, men inte riktigt fått de svar jag har önskat. Min hopphäst har otroligt svårt att landa i höger galopp efter hinder/bommar. Om jag så rider på en volt i höger varv, svänger i språnget åt höger eller annat liknande, så landar han alltid i vänster galopp. Det är i princip omöjligt att få honom att landa i höger. Han är genomkollad av ett flertal veterinärer, kiropraktor etcetera. Ingen skada har upptäckts som bör påverka hans galopp. Vad borde jag göra?
  
Hälsningar,
Caroline


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Jag skulle svara precis som du redan har fått tips om, det vill säga att hoppa på volt. Det gäller ju också att använda rätt teknik och framför allt att stänga till yttersidan (vilket man lätt missar), så att inte ytterbogen åker ut över språnget. För då byter hästen lätt galopp. Så att ha kontakt med yttertygeln är lika viktigt som den ledande innertygeln.
  
Den ledande innertygeln ska vara ett anvisande tygeltag åt sidan och får inte gå bakåt. Det är lätt att bli lite "dragande" i den inre tygeln vilket oftast bara stör hästen. Dessa tygeltag används tillsammans med ytter skänkel redan i avsprånget. Ibland kan det hjälpa att lägga en bom bakom hindret (som en låg sarg i 90 graders vinkel mot hindret) strax till vänster om mitten om du hoppar i höger varv.
  
Det kan även vara intressant att låta någon annan prova, för ibland kan man ju som ryttare börja överdriva när man vet att man har ett problem. Det är värt att testa!
   
Jag har vid ett tillfälle haft en häst som alltid landade i ena galoppen, även då jag hoppade på volt. Det var en välutbildad häst som var riden av duktiga ryttare och hade placeringar i svår klass. Jag försökte verkligen, utan att "få till det". Vi hittade inte heller några fysiska hinder som förklarade fenomenet. Då hästen alltid bytte galopp efter något språng valde jag till slut att nonchalera det, då det inte störde något vid banhoppning. Hoppas du fått några tankar om hur du kan göra med din häst.
  
Lycka till!
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market