Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna häst som alltid landar i vänster galopp?

Hej! Jag har läst många liknande frågor här, men inte riktigt fått de svar jag har önskat. Min hopphäst har otroligt svårt att landa i höger galopp efter hinder/bommar. Om jag så rider på en volt i höger varv, svänger i språnget åt höger eller annat liknande, så landar han alltid i vänster galopp. Det är i princip omöjligt att få honom att landa i höger. Han är genomkollad av ett flertal veterinärer, kiropraktor etcetera. Ingen skada har upptäckts som bör påverka hans galopp. Vad borde jag göra?
  
Hälsningar,
Caroline


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Jag skulle svara precis som du redan har fått tips om, det vill säga att hoppa på volt. Det gäller ju också att använda rätt teknik och framför allt att stänga till yttersidan (vilket man lätt missar), så att inte ytterbogen åker ut över språnget. För då byter hästen lätt galopp. Så att ha kontakt med yttertygeln är lika viktigt som den ledande innertygeln.
  
Den ledande innertygeln ska vara ett anvisande tygeltag åt sidan och får inte gå bakåt. Det är lätt att bli lite "dragande" i den inre tygeln vilket oftast bara stör hästen. Dessa tygeltag används tillsammans med ytter skänkel redan i avsprånget. Ibland kan det hjälpa att lägga en bom bakom hindret (som en låg sarg i 90 graders vinkel mot hindret) strax till vänster om mitten om du hoppar i höger varv.
  
Det kan även vara intressant att låta någon annan prova, för ibland kan man ju som ryttare börja överdriva när man vet att man har ett problem. Det är värt att testa!
   
Jag har vid ett tillfälle haft en häst som alltid landade i ena galoppen, även då jag hoppade på volt. Det var en välutbildad häst som var riden av duktiga ryttare och hade placeringar i svår klass. Jag försökte verkligen, utan att "få till det". Vi hittade inte heller några fysiska hinder som förklarade fenomenet. Då hästen alltid bytte galopp efter något språng valde jag till slut att nonchalera det, då det inte störde något vid banhoppning. Hoppas du fått några tankar om hur du kan göra med din häst.
  
Lycka till!
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar