Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Viktigt träna kondition inför utomhussäsongen


Publicerat: 2013-05-08
Nu är ju utomhussäsongen här, vad ska man tänka på inför den och hur ska hästen förberedas på bästa sätt? Vilka är problemen som brukar dyka upp när man flyttar ut och hur undviker man dem?
  
Min häst är ganska tittig inomhus men slappnar av ju fler tävlingar vi åker på. Inför utomhussäsongen brukar jag ha problem att få i gång galoppen. Särskilt när det blir tittigt. Hur tränar man detta?

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det kanske viktigaste att tänka på inför utomhussäsongen är att man kommer ut på större ytor och tävlar i ett lite högre tempo, vilket kräver en bättre kondition. Alltså är det viktigt att konditionsträna hästen. Det bästa är att galoppera ute i lite högre tempo. Gärna i intervaller där man också kan lägga in kortare intervaller med riktigt snabb galopp. Vill man vara säker på att man verkligen kommer upp i tillräcklig puls kan man använda pulsmätare på hästen.
  
Vill man ha tips på lämpligt tempo och lämpliga intervaller för just sin häst, och dess träningsstatus, kan man fråga någon som håller på med fälttävlan. De gör mycket sådan träning. Sedan är det bara att mäta ut sträckan och ta tid när man galopperar.
Till exempel: Om du vill galoppera 3 minuter i 400-meterstempo/minut så ska du hinna 1200 meter på 3 minuter.
  
De flesta hästar blir lite mer ystra och spralliga när de ska tävla ute de första gångerna. Förbered genom att rida ute i naturen och även rida och hoppträna på större utebana. Det kan vara lite svårare att känna av tempo och balans i början när det blir större ytor att galoppera på, hindren står glesare och svängarna oftast blir mindre tvära.
  
Jag försöker också åka till en bana som har vattengravar inför utesäsongen. Gärna en lite mindre, cirka 1,5 meter, och en lite större på cirka 2,5-3 meter. Alla hästar får hoppa den lilla och de äldre även den stora. För en del räcker det med att träna en gång och andra får man upprepa vattengravsträningen flera gånger med innan de känner sig säkra på det.
  
Lycka till!
/Helena
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar