Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Viktigt träna kondition inför utomhussäsongen

Nu är ju utomhussäsongen här, vad ska man tänka på inför den och hur ska hästen förberedas på bästa sätt? Vilka är problemen som brukar dyka upp när man flyttar ut och hur undviker man dem?
  
Min häst är ganska tittig inomhus men slappnar av ju fler tävlingar vi åker på. Inför utomhussäsongen brukar jag ha problem att få i gång galoppen. Särskilt när det blir tittigt. Hur tränar man detta?

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det kanske viktigaste att tänka på inför utomhussäsongen är att man kommer ut på större ytor och tävlar i ett lite högre tempo, vilket kräver en bättre kondition. Alltså är det viktigt att konditionsträna hästen. Det bästa är att galoppera ute i lite högre tempo. Gärna i intervaller där man också kan lägga in kortare intervaller med riktigt snabb galopp. Vill man vara säker på att man verkligen kommer upp i tillräcklig puls kan man använda pulsmätare på hästen.
  
Vill man ha tips på lämpligt tempo och lämpliga intervaller för just sin häst, och dess träningsstatus, kan man fråga någon som håller på med fälttävlan. De gör mycket sådan träning. Sedan är det bara att mäta ut sträckan och ta tid när man galopperar.
Till exempel: Om du vill galoppera 3 minuter i 400-meterstempo/minut så ska du hinna 1200 meter på 3 minuter.
  
De flesta hästar blir lite mer ystra och spralliga när de ska tävla ute de första gångerna. Förbered genom att rida ute i naturen och även rida och hoppträna på större utebana. Det kan vara lite svårare att känna av tempo och balans i början när det blir större ytor att galoppera på, hindren står glesare och svängarna oftast blir mindre tvära.
  
Jag försöker också åka till en bana som har vattengravar inför utesäsongen. Gärna en lite mindre, cirka 1,5 meter, och en lite större på cirka 2,5-3 meter. Alla hästar får hoppa den lilla och de äldre även den stora. För en del räcker det med att träna en gång och andra får man upprepa vattengravsträningen flera gånger med innan de känner sig säkra på det.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar