Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ger jag hästen självförtroendet tillbaka?

Hej! Jag har en 6 årig hopphäst som jag nyligen köpt, han har varit väldigt lovande men tyvärr hamnat på fel ställe under ett år, och därefter köpte jag honom. Han har en enorm kapacitet och vill väldigt gärna göra rätt. Problemet är det att han har i ett års tid rusat över hindren och även efter, och fått göra så. De har troligen hängt i munnen på honom och inte gjort något åt problemet. Han har två ärrbildningar i vardera mungipor (var köttsår när han kom till mig) och är för övrigt en väldigt känslig häst. När jag ska rida markarbete på honom, kontrollerat och rida småhinder tycker han det blir jobbigt och får han inte sticka vågar han inte hoppa. Så fort det blir högre och tempot höjs hoppar han men det går fortfarande för fort, och han kastar sig mest. Jag jobbar mycket bommar, höjda cavaletti och kämpar så gott jag kan men jag känner att när jag till slut gått några steg i rätt riktning så kan jag helt plötsligt vara tillbaka på ruta ett igen. Han kan gå lugnt i anridningen men så fort han hoppar av sticker han. Det känns som att han "rycker innan jag rycker", men jag har aldrig råkat rycka honom i munnen eller på något sätt gjort illa honom. Emellanåt har jag problem att hålla en bra galopp på honom i anridningen och det känns som benen går som trumpinnar på honom, och i nästa anridning vill han lägga in travsteg och sedan överhoppar han. Jag tror inte han är rädd för själva hindret utan mest för handen. Jag böt till hackamore och det blev mycket bättre efter det, men det sitter nog fortfarande i huvudet att han ska få ett ryck i munnen. Har du några tips för hur jag ska göra för att hålla honom lugn över hindren, så han inte sticker i avsprånget? Så han inte bara kastar sig över och struntar i tekniken... Tacksam för svar!

Helena Perssons svar:

Det är väldigt svårt och kräver mycket tålamod att återfå ett raserat förtroende. Jag tycker det låter som du arbetar i rätt riktning. Mycket träning över bommar och små hinder. Öva gärna i skritt och trav först och gör sen samma sak i galopp så att hästen känner igen övningen och känner sig trygg med den.

Det är bra att hoppa på volt om hästen vill rusa iväg då det är lättare att hålla ner tempot på böjt spår och det blir en mjukare och behagligare uppbromsning. Om hästen lägger in något travsteg ibland tycker jag inte gör något till en början, fortsätt då bara i trav den anridningen och försök sen om igen. Kanske kan det vara en ide att löshoppa någon gång för att se hur han beter sig då. Men att hoppa på volt med ett mjukt ledande tygeltag är nog det bästa råd jag kan ge dig. Du kan också prova att lägga galoppbommar mellan hindren (i varje galoppsprång) för att hjälpa hästen att hålla en jämnare rytm. Börja med låga hinder, gärna kryss, så han får vänja sig vid bommarna.
Lycka till!




OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet




Galleriet på Hippson Market