Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ger jag hästen självförtroendet tillbaka?

Hej! Jag har en 6 årig hopphäst som jag nyligen köpt, han har varit väldigt lovande men tyvärr hamnat på fel ställe under ett år, och därefter köpte jag honom. Han har en enorm kapacitet och vill väldigt gärna göra rätt. Problemet är det att han har i ett års tid rusat över hindren och även efter, och fått göra så. De har troligen hängt i munnen på honom och inte gjort något åt problemet. Han har två ärrbildningar i vardera mungipor (var köttsår när han kom till mig) och är för övrigt en väldigt känslig häst. När jag ska rida markarbete på honom, kontrollerat och rida småhinder tycker han det blir jobbigt och får han inte sticka vågar han inte hoppa. Så fort det blir högre och tempot höjs hoppar han men det går fortfarande för fort, och han kastar sig mest. Jag jobbar mycket bommar, höjda cavaletti och kämpar så gott jag kan men jag känner att när jag till slut gått några steg i rätt riktning så kan jag helt plötsligt vara tillbaka på ruta ett igen. Han kan gå lugnt i anridningen men så fort han hoppar av sticker han. Det känns som att han "rycker innan jag rycker", men jag har aldrig råkat rycka honom i munnen eller på något sätt gjort illa honom. Emellanåt har jag problem att hålla en bra galopp på honom i anridningen och det känns som benen går som trumpinnar på honom, och i nästa anridning vill han lägga in travsteg och sedan överhoppar han. Jag tror inte han är rädd för själva hindret utan mest för handen. Jag böt till hackamore och det blev mycket bättre efter det, men det sitter nog fortfarande i huvudet att han ska få ett ryck i munnen. Har du några tips för hur jag ska göra för att hålla honom lugn över hindren, så han inte sticker i avsprånget? Så han inte bara kastar sig över och struntar i tekniken... Tacksam för svar!

Helena Perssons svar:

Det är väldigt svårt och kräver mycket tålamod att återfå ett raserat förtroende. Jag tycker det låter som du arbetar i rätt riktning. Mycket träning över bommar och små hinder. Öva gärna i skritt och trav först och gör sen samma sak i galopp så att hästen känner igen övningen och känner sig trygg med den.

Det är bra att hoppa på volt om hästen vill rusa iväg då det är lättare att hålla ner tempot på böjt spår och det blir en mjukare och behagligare uppbromsning. Om hästen lägger in något travsteg ibland tycker jag inte gör något till en början, fortsätt då bara i trav den anridningen och försök sen om igen. Kanske kan det vara en ide att löshoppa någon gång för att se hur han beter sig då. Men att hoppa på volt med ett mjukt ledande tygeltag är nog det bästa råd jag kan ge dig. Du kan också prova att lägga galoppbommar mellan hindren (i varje galoppsprång) för att hjälpa hästen att hålla en jämnare rytm. Börja med låga hinder, gärna kryss, så han får vänja sig vid bommarna.
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar