Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så vänjer du hästen vid kombinationer

Jag och min häst har svårt med kombinationer. Hon stannar nästan alltid på b-hindret och eftersom hon har gjort det ett par gånger har jag blivit osäker och rider inte hela vägen fram.
Hur ska man tänka med kombinationer för att göra det så enkelt som möjligt? Jag har fått tipset att tänka att det är två enkelhinder och inte en kombination som ska övervinnas, men ändå hamnar jag i bakåtläge inför eftersom jag ”vet” att hon kommer bryta ut på b-hindret. Vad ska jag göra, vilka övningar är bra för att bygga upp vårt självförtroende när det gäller kombinationer?

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Om hästen hoppar alla andra hinder, men inte kombinationer, skulle jag först kolla upp den veterinärt. Om den börjar få ont någonstans brukar det ofta ge sig till känna genom stopp på just kombinationer. Det är också skillnad om den stannar eller springer förbi.
Om den springer förbi måste man först få den att inte ge sig av från den tänkta vägen. Det är alltså lättare om de "bara" stannar framför hindret. Det är svårare att korrigera om de sätter fart förbi. Då måste man först få stopp på hästen så fort som möjligt och gå tillbaka därifrån den rymde och korrigera med skänkeln genom att flytta tillbaka hästen dit för den skänkeln den sprang ut mot. För även om ryttaren är mest störd på att hästen sprungit förbi hindret så har den ju också sprungit mot skänkeln - och då måste man konsekvent låta hästen veta det. Annars vet de ju inte att det är fel!
Man kan också ta infångare till hjälp som ramar in hindret.
  
Riktigt låga hinder
Sen gäller det att få hästen att få förtroende för att hoppa kombinationer. Hoppa många, låga kombinationer så att hästen känner att den enkelt klarar det. Ha ibland b-hindret lägre så att det är riktigt enkelt att hoppa ut. Ha gärna ett par galoppbommar innan som får hästen att komma in på samma sätt gång på gång, och på så sätt känner sig trygg och får bättre självförtroende. Börja gärna med att ha två galoppsprång i kombinationen, då har man lite mer tid på sig, och minska sedan till ett galoppsprång. Det är också mycket viktigt att ha ett underlättande avstånd för hästen så att den känner att den lyckas.
När hästen blir säkrare kommer du också att ha lättare att slappna av, lita på hästen, och rida rätt. Och hästen känner att du är bestämd och inte orolig, och känner sig då mer trygg...
  
Gärna längre serier
Det är också bra att hoppa lite längre serier, gärna med travbommar och kryss in så att hästen kommer in lika varje gång. Då är de vana att se många hinder på rad och genom att lyckas känner de sig trygga och tycker att det är kul. Då blir en kombination med två hinder inget märkvärdigt. Alltså - hoppa lågt, hitta övningar som gör att hästen lyckas och känner att den klarar det lätt. Man kan aldrig börja för lågt!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar