Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Erfarenhet tar bort tittighet

Hej! Jag har en 6-årig arabkorsning som tränas regelbundet i både dressyr och hoppning. Han är lite försiktig av sig och ganska tittig på hinder. Tränat jättemycket för att få bort det och det blir bättre och bätre. Hemma funkar det för det mesta men då och då kan han bara få för sig att ett hinder som vi normalt hoppar är jätteläskigt. Då tvärnitar han eller kasar sig åt sidan. Hoppat en pay & jump och han stannade på ALLA hindren första gången för att sedan hoppa utan problem. Funkar ju inte när vi ska ut på tävling ! Hur ska vi träna bort detta på bästa sätt? Lotta

Helena Perssons svar:

Man ska egentligen inte generalisera men den tittighet du beskriver att din häst har är nog en relativt vanlig egenskap hos just arabhästar. Det ligger helt enkelt i deras natur och är nog svår att få bort helt. Men naturligtvis går det att förbättra men det krävs mycket träning och tålamod. Du måste lägga ner massor av tid att åka till olika banor och nya miljöer och träna på att se "nya" hinder. Gärna ett par gånger i veckan under en period. Ju oftare desto bättre. Vid ett uppehåll kommer beteendet troligtvis tillbaka. Pay and jump är ett jättebra alternativ eftersom man får fortsätta även om man haft två stopp. Åk på så många du kan!

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar