Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Erfarenhet tar bort tittighet

Hej! Jag har en 6-årig arabkorsning som tränas regelbundet i både dressyr och hoppning. Han är lite försiktig av sig och ganska tittig på hinder. Tränat jättemycket för att få bort det och det blir bättre och bätre. Hemma funkar det för det mesta men då och då kan han bara få för sig att ett hinder som vi normalt hoppar är jätteläskigt. Då tvärnitar han eller kasar sig åt sidan. Hoppat en pay & jump och han stannade på ALLA hindren första gången för att sedan hoppa utan problem. Funkar ju inte när vi ska ut på tävling ! Hur ska vi träna bort detta på bästa sätt? Lotta

Helena Perssons svar:

Man ska egentligen inte generalisera men den tittighet du beskriver att din häst har är nog en relativt vanlig egenskap hos just arabhästar. Det ligger helt enkelt i deras natur och är nog svår att få bort helt. Men naturligtvis går det att förbättra men det krävs mycket träning och tålamod. Du måste lägga ner massor av tid att åka till olika banor och nya miljöer och träna på att se "nya" hinder. Gärna ett par gånger i veckan under en period. Ju oftare desto bättre. Vid ett uppehåll kommer beteendet troligtvis tillbaka. Pay and jump är ett jättebra alternativ eftersom man får fortsätta även om man haft två stopp. Åk på så många du kan!

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar