Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Jag behöver VERKLIGEN hjälp med min hoppsits!

Hej!
 
Jag behöver verkligen hjälp! Jag har märkt att över hindret så reser jag mig på tok för mycket. Jag nästan står upp framför sadeln. Vilket också gör att jag tappar balansen, eller? Ponnyn jag rider på är en ridskolehäst som jag får chans att rida på helgerna. Men då får jag INTE hoppa. Finns det något jag kan tänka på både inom hoppningen men även i dressyren? :)
 
Här kan ni se min hoppsits:
http://ebbsanrummel.blogg.se/2011/july/heej.html
 
Behöver VERKLIGEN hjälp.
Tacksam för svar!
MVH EbbaHelena Perssons svar:

Hej Ebba!
 
Så tokig tycker jag inte att din sits är. Men precis som du skriver så blir balansen lite sämre om man reser sig för högt ur sadeln och det kan också störa en känslig häst.
För att få överlivet på rätt plats behöver du behärska ditt skänkelläge lite bättre. På bilderna har skänkeln åkt för långt bak och då blir det som en pendel där överlivet åker fram. Skänkeln ska ligga kvar i sitt normala läge i språnget, det vill säga så att stiglädret hänger rakt ner från sitt fäste. Eftersom din skänkel (och de flesta andras också) åker tillbaka får du tänka att du ska trampa ner hälen och skjuta skänkeln lite framåt i språnget för at få den kvar i rätt läge. Då är det lättare att stå närmare sadeln och att hålla överlivet i rätt position. Detta kan du träna när du inte hoppar genom att stå i fältsits. Gärna i trav, det är jättebra för att hitta en bra balans.
 
Det är vktigt att hälen är nedtrampad så att du "hänger" i stigbygeln, det vill säga inte skjuter/spjärnar dig upp från den. Du ska känna en viss svikt i fotleden då du står upp i fältsits. Och var noga med att inte hålla balansen i tyglarna!
 
Ett annat bra sätt att träna balansen på är att klättra i backar, det blir ju alldeles lika ett språng. Hälen ned, skänkeln på plats, stå nära sadeln, lätt i handen och blicken framåt. Klättra inte för många gånger bara, det blir fort jobbigt för hästen om den inte är van. Nu är det bara att sätta igång och öva!
 
Med vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market