Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur hjälpa hoppryttare som plockar med handen?

Jag har ett jätteproblem med min egen ridning när jag hoppar. Jag sitter inte stilla med händerna, kan inte låta bli att ta hästen i munnen innan språnget. Jag känner lite att jag låser mig fast vid språnget, och låter inte hästen söka avsprånget själv utan mixtrar med händerna. Hur ska jag lösa detta? Jag har egen häst som jag tävlar upp till 110, tränar högre. Hästen är en riktig hindermaskin och älskar att hoppa, men tar jag honom i munnen före språnget tar jag bort galoppen, eller också hamnar vi i fel läge. Hur ska jag komma runt detta? Jag har många kunniga tränare runtomkring mig som försöker hjälpa mig, men ibland känns det bara hopplöst. Har du något bra tips att ge? Någon bra övning? Hur ska jag släppa min fixering med att ta hästen i munnen i anridningen? Tacksam för svar!

Helena Perssons svar:

Hejsan!

Du är verkligen inte ensam om ditt problem. Det är väldigt vanligt när en ryttare börjar bli lite mer rutinerad och börjar se "avstånd" till hindret. Då vill man gärna hjälpa till att hitta en bra avsprångspunkt, vilket inte är fel. Men det gäller att bli klar i tid och kunna bjuda in hästen till hindret på ett bra sätt. Men detta är ett vanlig fas i utvecklingen. Ridning handlar mycket om att känna. Lägg fokus på att hitta en bra känsla i svängen innan du går in i anridning. Känn att du där har en galopp du känner dig bekväm med. Fokusera sedan på att försöka behålla den rytmen fram till hindret. Då spelar avsprångspunkten mindre roll. Om hästen kommer fram till hindret med bra galopp och bra balans kan den ta av både lite tidigt och lite nära. 

En bra övning kan vara att lägga ut flera galoppbommar innan hindret så du får in en bra rytmkänsla. Eller en bom ungefär 6 meter före hindret. Då reglerar du galoppen fram till språnget över bommen och kan sedan vara still och hästen får det sista galoppsprånget "ifred" innan hindret. Och därifrån hitta en bra känsla för en bra rytm. Övning ger färdighet...

Lycka till!

/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar