Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Klättring bygger ryggmuskler

Jag har en fråga om hur jag bygger upp muskulaturen runt rygg, kors och rumpa på min häst. Hon är fint musklad över hals, bog och mage. Lite till över ryggen skulle behövas, och lite mer över korset och rumpan. Hon är ett 18-årigt arabsto och är väldigt pigg för sin ålder. Finns det något speciellt foder för att få henne att bygga muskler lättare - eller finns det bra ridövningar?

Helena Perssons svar:

Hej!
   
Det är ganska vanligt att arabhästar är väldigt slanka. De kräver ofta lite mer mat än en halvblodshäst, bara för att hålla hullet. För att muskla behövs både fett och proteiner. Det finns ju till exempel i havre, men en häst som redan är väldigt pigg kanske man inte vill ge för mycket energi. Det finns färdigfoder som inte innehåller havre men som ändå ger fett och protein. Man kan till exempel ge ett foder för avelsston, som innehåller mycket sådant.
Man kan också byta ut lite av havren mot korn och ge lucern, som är lite som ett jättenäringsrikt hö. Rena proteinfoder finns också. Om du åker till en foderbutik kan de säkert hjälpa dig med förslag.
  
Träningsmässigt är det viktigt att hästen går i rätt form, det vill säga går "på tygeln" och arbetar med en rund och avslappnad rygg. Att klättra i backar är jättebra om du har tillgång till det i naturen. Då brukar hästen också sänka huvudet och arbeta rätt med ryggen av sig självt.
   
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar