Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Klättring bygger ryggmuskler

Jag har en fråga om hur jag bygger upp muskulaturen runt rygg, kors och rumpa på min häst. Hon är fint musklad över hals, bog och mage. Lite till över ryggen skulle behövas, och lite mer över korset och rumpan. Hon är ett 18-årigt arabsto och är väldigt pigg för sin ålder. Finns det något speciellt foder för att få henne att bygga muskler lättare - eller finns det bra ridövningar?

Helena Perssons svar:

Hej!
   
Det är ganska vanligt att arabhästar är väldigt slanka. De kräver ofta lite mer mat än en halvblodshäst, bara för att hålla hullet. För att muskla behövs både fett och proteiner. Det finns ju till exempel i havre, men en häst som redan är väldigt pigg kanske man inte vill ge för mycket energi. Det finns färdigfoder som inte innehåller havre men som ändå ger fett och protein. Man kan till exempel ge ett foder för avelsston, som innehåller mycket sådant.
Man kan också byta ut lite av havren mot korn och ge lucern, som är lite som ett jättenäringsrikt hö. Rena proteinfoder finns också. Om du åker till en foderbutik kan de säkert hjälpa dig med förslag.
  
Träningsmässigt är det viktigt att hästen går i rätt form, det vill säga går "på tygeln" och arbetar med en rund och avslappnad rygg. Att klättra i backar är jättebra om du har tillgång till det i naturen. Då brukar hästen också sänka huvudet och arbeta rätt med ryggen av sig självt.
   
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar