Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Konditionsträning för hopphästen

Hej!

Vad är bra konditionsträning för en maxad D-ponny som tränas och tävlas i lätta klasser (LB-LA). Hur ofta och på vilket sätt ska ponnyn konditionstränas?


Helena Perssons svar:

Hej,

Det är framför allt inför utomhussäsongen som hästarna behöver förbättra sin kondition. De kommer då inifrån de relativt små ridytorna i ridhusen till stora konditionskrävande utomhusbanor.

En häst som ska gå lättare klasser behöver inte ha "överdrivet" bra kondition. Cirka två gånger/vecka är lagom. Att galoppträna hästen i intervaller på till exempel en äng är bra konditionsträning. Börja med 2x2 minuter, med några minuters skritt emellan, i ett tempo som är lite högre än det tempo man tävlar i men absolut inte "full fart".

Öka till 2x3 minuter efter cirka två veckor och efter ytterliggare några gånger 3x3 minuter. Man behöver ha ett ganska friskt tempo för att hästen ska få ökad puls och därigenom förbättra sin kondition. För hög fart och för långa intervaller kan ge för höga muskelvärden, det vill säga att musklerna överansträngs och bryts ned istället för att byggas upp.

För hög fart ökar också slitaget avsevärt på hästens ben. Galopperar man i snö måste hästen vänjas väldigt långsamt vid det tunga och djupa underlaget om den inte är van att gå i det. Annars är det mycket stor risk för senskador.

Försök att ha en så allsidig träning som möjligt och använd sunt förnuft. Börja hellre lite för försiktigt och öka träningen efter hand. Känn igenom benen innan du rider dagen efter, så att inte hästen reagerat negativt på träningsdosen.

Vänliga hälsningar
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar