Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Konditionsträning för hopphästen

Hej!

Vad är bra konditionsträning för en maxad D-ponny som tränas och tävlas i lätta klasser (LB-LA). Hur ofta och på vilket sätt ska ponnyn konditionstränas?


Helena Perssons svar:

Hej,

Det är framför allt inför utomhussäsongen som hästarna behöver förbättra sin kondition. De kommer då inifrån de relativt små ridytorna i ridhusen till stora konditionskrävande utomhusbanor.

En häst som ska gå lättare klasser behöver inte ha "överdrivet" bra kondition. Cirka två gånger/vecka är lagom. Att galoppträna hästen i intervaller på till exempel en äng är bra konditionsträning. Börja med 2x2 minuter, med några minuters skritt emellan, i ett tempo som är lite högre än det tempo man tävlar i men absolut inte "full fart".

Öka till 2x3 minuter efter cirka två veckor och efter ytterliggare några gånger 3x3 minuter. Man behöver ha ett ganska friskt tempo för att hästen ska få ökad puls och därigenom förbättra sin kondition. För hög fart och för långa intervaller kan ge för höga muskelvärden, det vill säga att musklerna överansträngs och bryts ned istället för att byggas upp.

För hög fart ökar också slitaget avsevärt på hästens ben. Galopperar man i snö måste hästen vänjas väldigt långsamt vid det tunga och djupa underlaget om den inte är van att gå i det. Annars är det mycket stor risk för senskador.

Försök att ha en så allsidig träning som möjligt och använd sunt förnuft. Börja hellre lite för försiktigt och öka träningen efter hand. Känn igenom benen innan du rider dagen efter, så att inte hästen reagerat negativt på träningsdosen.

Vänliga hälsningar
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market