Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Korsgalopp vid hoppning – ska man byta eller inte?

Hej! Min häst landar nästan alltid i korsgalopp när den ska landa i höger galopp. Hur ska vi träna detta? Vissa av dem jag rider för säger att jag ska rida på, andra att jag ska sakta av och byta till rätt galopp. Tittar man på toppryttare gör de olika, vad tycker du? Om jag ska träna på detta hemma, hur ska jag göra då?

Helena Perssons svar:

Hej!

Det finns inget rätt eller fel när det gäller om man ska rida på eller sakta av och byta till rätt galopp. Om detta råder delade meningar och det varierar från tränare till tränare vad man tycker.

Att toppryttarna uteslutande väljer att rida vidare är för att att maxtiderna i de högre klasserna är så korta, det finns inget utrymme för att hinna göra en avsaktning – även om man i vissa fall skulle föredra det. Ofta byter hästen efter några steg, för att det helt enkelt är behagligare.

Om korsgaloppen bara dyker upp i ena varvet skulle jag dock gissa att det finns någon fysisk snedhet, en svaghet eller kanske till och med någon form av skada. Då skulle jag börja med att göra en veterinärundersökning och/eller be en duktig kiropraktor eller dylikt titta på hästen – inte bara benen utan även rygg, bakknän och så vidare. Det kan hjälpa mycket med små justeringar, som gör att man kan rida vidare och stärka hästen.

Om du inte hittar någonting där kan det vara vettigt att ha en bom efter hindret, som hjälper hästen att byta. För ponny cirka 3,20 meter bakom hindret och för stor häst cirka 3,50 meter bakom. Vid korsgalopp kan du driva lite extra med en lite tillbakadragen ytterskänkel, det påverkar hästen att byta till rätt galopp.

Lycka till!
Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market