Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Korsgalopp vid hoppning – ska man byta eller inte?

Hej! Min häst landar nästan alltid i korsgalopp när den ska landa i höger galopp. Hur ska vi träna detta? Vissa av dem jag rider för säger att jag ska rida på, andra att jag ska sakta av och byta till rätt galopp. Tittar man på toppryttare gör de olika, vad tycker du? Om jag ska träna på detta hemma, hur ska jag göra då?

Helena Perssons svar:

Hej!

Det finns inget rätt eller fel när det gäller om man ska rida på eller sakta av och byta till rätt galopp. Om detta råder delade meningar och det varierar från tränare till tränare vad man tycker.

Att toppryttarna uteslutande väljer att rida vidare är för att att maxtiderna i de högre klasserna är så korta, det finns inget utrymme för att hinna göra en avsaktning – även om man i vissa fall skulle föredra det. Ofta byter hästen efter några steg, för att det helt enkelt är behagligare.

Om korsgaloppen bara dyker upp i ena varvet skulle jag dock gissa att det finns någon fysisk snedhet, en svaghet eller kanske till och med någon form av skada. Då skulle jag börja med att göra en veterinärundersökning och/eller be en duktig kiropraktor eller dylikt titta på hästen – inte bara benen utan även rygg, bakknän och så vidare. Det kan hjälpa mycket med små justeringar, som gör att man kan rida vidare och stärka hästen.

Om du inte hittar någonting där kan det vara vettigt att ha en bom efter hindret, som hjälper hästen att byta. För ponny cirka 3,20 meter bakom hindret och för stor häst cirka 3,50 meter bakom. Vid korsgalopp kan du driva lite extra med en lite tillbakadragen ytterskänkel, det påverkar hästen att byta till rätt galopp.

Lycka till!
Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar