Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Lydig hopponny som inte tar egna initiativ

Hej!

Jag har en ponny som jag hopptävlar på regional nivå. Ponnyn hoppar med god teknik och är oftast väldigt lydig. Problemet är att han ibland blir för lydig och inte tar egna initiativ alls, utan bara väntar på signaler.

Detta är ett ganska stort problem eftersom han förstås blir lydigare och lydigare ju mer jag tränar. Det är ju bra, men de gånger jag ligger i framåtläge och trycker på lite framåt så går han framåt, men vågar inte riktigt ta av lite stort, eftersom han då skulle behöva ta ett eget initiativ. Det har liksom blivit att jag hela tiden måste bestämma allting, och han bara lyssnar.

Hur kan jag göra för att få tillbaka hans "självförtroende", och hans vilja?

Mvh


Helena Perssons svar:

Hej!

Det är sant att hästens egen initiativförmåga minskar med ökad lydnad. Olika ryttare trivs med olika lydighetsgrad. Det kan också vara en utvecklingsfas hos ryttaren. Ju mer orutinerad man är desto mer har man nytta av att hästen ibland tar lite egna initiativ, det vill säga inte lyssnar riktigt på signalerna från ryttaren.

Efterhand man lär sig mer vill de flesta ryttare inte längre bara "åka" häst utan kunna planera och ha kontroll över sin ritt, vilket också är en förutsättning för att utvecklas och kunna rida större klasser så småningom. Ofta hinner ryttaren inte ställa om sig när hästen blir lydigare och man vet inte riktigt hur man ska agera i de nya situationerna som uppstår. Det är bara att träna vidare efter de nya förutsättningarna!

Använd ett milt bett, till exempel ett två- eller tredelat tränsbett. Rid lika noggrant som tidigare men försök att ha lite högre grundtempo. Det brukar ge lite mer "mod". Många hästar vill inte hoppa av tidigt när hindren blir lite högre. Sträva efter så normal avsprångspunkt som möjligt eller till och med lite nära så att hästen känner sig trygg. Då ställer den oftast upp vid de tillfällen den måste hoppa av lite tidigt även om den inte föredrar det.

Ju lättare sits man har desto mer vågar hästen själv lägga sig i taxeringen. Man kan också lägga en galoppbom framför hindret (cirka 2,90 meter för en d-ponny och 3,20 meter för en stor häst) när man tränar så att avsprångspunkten blir så lika som möjligt varje gång. Sänk gärna svårighetsgraden på tävling någon klass tills du och din ponny är överrens igen.

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar