Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Lydig hopponny som inte tar egna initiativ

Hej!

Jag har en ponny som jag hopptävlar på regional nivå. Ponnyn hoppar med god teknik och är oftast väldigt lydig. Problemet är att han ibland blir för lydig och inte tar egna initiativ alls, utan bara väntar på signaler.

Detta är ett ganska stort problem eftersom han förstås blir lydigare och lydigare ju mer jag tränar. Det är ju bra, men de gånger jag ligger i framåtläge och trycker på lite framåt så går han framåt, men vågar inte riktigt ta av lite stort, eftersom han då skulle behöva ta ett eget initiativ. Det har liksom blivit att jag hela tiden måste bestämma allting, och han bara lyssnar.

Hur kan jag göra för att få tillbaka hans "självförtroende", och hans vilja?

Mvh


Helena Perssons svar:

Hej!

Det är sant att hästens egen initiativförmåga minskar med ökad lydnad. Olika ryttare trivs med olika lydighetsgrad. Det kan också vara en utvecklingsfas hos ryttaren. Ju mer orutinerad man är desto mer har man nytta av att hästen ibland tar lite egna initiativ, det vill säga inte lyssnar riktigt på signalerna från ryttaren.

Efterhand man lär sig mer vill de flesta ryttare inte längre bara "åka" häst utan kunna planera och ha kontroll över sin ritt, vilket också är en förutsättning för att utvecklas och kunna rida större klasser så småningom. Ofta hinner ryttaren inte ställa om sig när hästen blir lydigare och man vet inte riktigt hur man ska agera i de nya situationerna som uppstår. Det är bara att träna vidare efter de nya förutsättningarna!

Använd ett milt bett, till exempel ett två- eller tredelat tränsbett. Rid lika noggrant som tidigare men försök att ha lite högre grundtempo. Det brukar ge lite mer "mod". Många hästar vill inte hoppa av tidigt när hindren blir lite högre. Sträva efter så normal avsprångspunkt som möjligt eller till och med lite nära så att hästen känner sig trygg. Då ställer den oftast upp vid de tillfällen den måste hoppa av lite tidigt även om den inte föredrar det.

Ju lättare sits man har desto mer vågar hästen själv lägga sig i taxeringen. Man kan också lägga en galoppbom framför hindret (cirka 2,90 meter för en d-ponny och 3,20 meter för en stor häst) när man tränar så att avsprångspunkten blir så lika som möjligt varje gång. Sänk gärna svårighetsgraden på tävling någon klass tills du och din ponny är överrens igen.

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market