Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Lydnadsträning för hopphäst som drar iväg

Hej! Min häst, ett elvaårigt halvblodssto, har alltid haft mycket huvud och egen vilja men jag har valt att se det som en utmaning. Jag har ägt henne i tre år och vi har haft våra strider där jag ”alltid” utgår med segern. I hoppningen är hon dock svår att hålla kvar på linjerna och det känns nästan alltid som att det är på hennes villkor. Jag skulle vilja ha tips på rena lydnadsövningar där både hinder och bommar är inblandade. Tack på förhand!
Malin


Helena Perssons svar:

Hej!
Om en häst är stark skulle jag börja att hoppa på volt. Det fångar upp den starka hästen på ett trevligt sätt och man kommer lättare till med skänkeln och kan arbeta sig tillbaka till kontroll i stället för att bara dra i tygeln. Man kan börja på bom på marken, det brukar räcka för att "reta" en häst som är väldigt ivrig på hinder. När du kan galoppera rytmiskt över bommen på volt går du ut på rakt spår. Gärna på två bommar med ett antal galoppsprång mellan (inte viktigt hur många men cirka fem till sex galoppsprång). Drar hästen iväg gör du antingen halt eller går in på volt tills hästen lyssnar igen. Upprepa sedan proceduren på små hinder. Personligen tycker jag det är väldigt bra att hoppa en linje med två små hinder och hoppa det första och göra halt på rakt spår innan det andra upprepade gånger tills det går lätt att stanna. 
Tänk på att konsekvens är viktigt så var lika noga efter det sista hindret på linjen som mellan hindren! Efter sista hindret på linjen är ju också innan nästa hinder på en bana.
Lycka till!
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar