Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Min häst är tittig - ute och på hinder"

Hej!

Jag har ett problem, min häst är tittig. Det är både inom hoppningen och inom all annan ridning. Det börjar bli ett väldigt stort problem.
Jag rider mycket ute i skog och mark och försöker rida så "aktivt" jag kan för att hon inte ska ha tid att kolla på allt. Men det är i princip omöjligt att rida henne överhuvudtaget. Kan kanske trava 3-4 steg innan hon tvärt stannar eller skyggar för något.

Samma inom hoppningen. Hon är väldigt tittig i början, men efter att man visat hindren ordentligt (tar cirka 15 min.) så kan man hoppa över dem (förvisso överhoppar hon sig).
Jag pressar aldrig henne utan smackar lugnt på om hon stannar, samma ute om det är något hon blir rädd för. Oftast vill hon ju bara kolla på det hon är rädd för, sedan går hon. Leder jag henne samma runda som jag brukar rida är hon jättelugn och bryr sig inte om något. Själv känner jag mig inte ett dugg rädd eller spänd.

Hur ska jag ta med mig det förtroendet hon har för mig från marken, när jag sitter upp? Det blir ju ett problem med tävlandet (har inte kunnat tävla än) eftersom hon måste kolla på allt så länge.

Med vänlig hälsning
/Ida 


Helena Perssons svar:

Hej Ida!

Hästar är olika ängsliga. De är ju flockdjur av naturen och söker olika platser i flocken. Din häst är nog ingen flockledare skulle jag tro, utan vill gärna att du går före och kollar att det inte är farligt.
Försök till att börja med att rida på ett begränsat område, även i naturen, så att hästen känner sig trygg. Då kan du vara ganska bestämd om den fortsätter att "titta". Försök att ta överhanden. Belöna rikligt när hon spänner av eller går fram för dina hjälper, trots att hon är tveksam.

På hinder skulle jag inte rida fram och visa hindren, och låta henne stå och titta, för då har du ju ridit fram och låtit henne stanna. Då tror hon att det är okej. Rid istället runt hindren, lägg volter nära, gör halt bredvid och så vidare, men låt henne inte vrida dit huvudet. Hästar ser utmärkt åt sidan så håll istället korta tyglar och behåll hennes koncentration hos dig.
 
Börja med bommar på marken och hoppa många gånger på låga hinder. Hoppa gärna ofta, flera dagar i rad i början, på samma hinder. Belöna och ge godis under tiden och efteråt, så att hon minns träningen som positiv. Använd låga hinder så att du kan upprepa ofta och många gånger utan att det blir för slitsamt.
Det krävs massor av tålamod och konsekvens.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Helena Persson OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market