Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min ponny blir som förbytt på tävlingsbanan!


Publicerat: 2009-06-07

Hejsan!

Jag har ganska nyligen börjat tävla med min 12-åriga d-ponny, och på träningarna går det jättebra, han är framåt, nogrann, vet exakt var han har hovarna och tempot och takten är jättefin. När vi är iväg och tävlar så tappar han all framåtbjudning, han struntar i mina hjälper och slängtravar och springer tungt på bogarna, det är alltså jättesvårt att få honom uppvärmd ordentligt. När vi väl hoppar så verkar det som om han vill få allt överstökat så fort som möjligt! Det går i 120 km/h inne på banan, det ser, känns och är för hemskt. Jag kan i princip bara rida med handen, vilket jag absolut inte vill. Jag vill inte ta honom hårt i munnen eftersom han i normala fall är mjuk och känslig.

Vad kan detta bero på? Tror du att det i grund och botten beror på orutin? varken jag eller min ponny har tävlat mycket, men jag är aldrig själv nervös eller stressad. Är det bara att åka ut och tävla tills det släpper?

Evigt tacksam för svar!


Helena Perssons svar:

Troligen beror det på att din ponny är orutinerad och blir spänd när den kommer i tävlingssituationen. Och man är ju inte inne på banan så länge så att de hinner börja slöppna av om de är spända. Tävla ganska frekvent under en period, gärna två till tre dagar i rad på samma ställe, sk meeting och se om det blir bättre efter några ggr. Träningstävling är också ett bra alternativ,då kan man ofta få ta om banan en gång till och hoppas att hästen blir lite lugnare och slapnar av.

Var heller inte rädd för att ta tag lite extra i din häst någon gång under banan. Det är ju för hästens bästa också att få en trevligare runda. Många slappnar av bara av att känna att ryttaren tar komandot och de bara kan följa dennes instruktioner istället för att springa runt och "vimsa" och oroa sig. Hästar är ju flockdjur och det ligger i deras natur att följa sin "ledare" om dom bara känner att dom har någon... Därför kan det ibland vara bra att ta tag i hästen och stoppa "flykten" även om man ju självklart, precis som du säger, inte ska sitta och dra i hästen hela banan runt. Säg till och se till att få respons och rid sen "trevligt"igen.

Lycka till!
/Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar