Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min ponny blir som förbytt på tävlingsbanan!

Hejsan!

Jag har ganska nyligen börjat tävla med min 12-åriga d-ponny, och på träningarna går det jättebra, han är framåt, nogrann, vet exakt var han har hovarna och tempot och takten är jättefin. När vi är iväg och tävlar så tappar han all framåtbjudning, han struntar i mina hjälper och slängtravar och springer tungt på bogarna, det är alltså jättesvårt att få honom uppvärmd ordentligt. När vi väl hoppar så verkar det som om han vill få allt överstökat så fort som möjligt! Det går i 120 km/h inne på banan, det ser, känns och är för hemskt. Jag kan i princip bara rida med handen, vilket jag absolut inte vill. Jag vill inte ta honom hårt i munnen eftersom han i normala fall är mjuk och känslig.

Vad kan detta bero på? Tror du att det i grund och botten beror på orutin? varken jag eller min ponny har tävlat mycket, men jag är aldrig själv nervös eller stressad. Är det bara att åka ut och tävla tills det släpper?

Evigt tacksam för svar!


Helena Perssons svar:

Troligen beror det på att din ponny är orutinerad och blir spänd när den kommer i tävlingssituationen. Och man är ju inte inne på banan så länge så att de hinner börja slöppna av om de är spända. Tävla ganska frekvent under en period, gärna två till tre dagar i rad på samma ställe, sk meeting och se om det blir bättre efter några ggr. Träningstävling är också ett bra alternativ,då kan man ofta få ta om banan en gång till och hoppas att hästen blir lite lugnare och slapnar av.

Var heller inte rädd för att ta tag lite extra i din häst någon gång under banan. Det är ju för hästens bästa också att få en trevligare runda. Många slappnar av bara av att känna att ryttaren tar komandot och de bara kan följa dennes instruktioner istället för att springa runt och "vimsa" och oroa sig. Hästar är ju flockdjur och det ligger i deras natur att följa sin "ledare" om dom bara känner att dom har någon... Därför kan det ibland vara bra att ta tag i hästen och stoppa "flykten" även om man ju självklart, precis som du säger, inte ska sitta och dra i hästen hela banan runt. Säg till och se till att få respons och rid sen "trevligt"igen.

Lycka till!
/Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market