Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp, min häst blir stark och rusar mot hindren!

Hej!
  
Jag har en ganska gammal men väldigt pigg ponny som rusar mot och efter hinder, jag vågar inte längre hoppa med honom högre än 30-40 centimeter. Han stannar om man inte är med, så det går inte att "åka". Han blir väldigt stark i munnen (rider just nu med rakt kimblewick) och drar gärna upp huvudet så mycket att man inte får kontakt. Därför har vi fått börja rida med thidemantygel och då har det gått lite bättre.
  
Finns det något bättre bett att rida på, och vad kan jag göra för att han ska sluta rusa och bli så taggad? Har du några tips om vad jag kan göra för att bli mindre rädd för att hoppa? Det börjar bli jobbigt att inte våga vara med på hopplektionerna utan att bara stå vid sidan. Tack på förhand!


Helena Perssons svar:

Hej,
  
För det första tror jag inte att du är rädd för att hoppa, utan för känslan att mista kontrollen. Jag är precis likadan. Man ska inte hoppa högre än att det känns bekvämt. Det är viktigt att ha en bra kommunikation med sin häst och att känna att man är förare och inte passagerare.
  
Bettet låter som ett bra val, jag skulle även haft martingal på om den blir väldigt hög med sitt huvud. Kanske kan du prova med fast martingal under tränares uppsikt, det vill säga att man trär martingalringarna genom underdelen på nosgrimman (ej remontgrimma, det kan skada nosbenet). Det hindrar hästen att bli obehagligt hög i nacken utan att påverka munnen, men martingalen måste förstås vara ganska lång.
  
Jag skulle öva mycket på bommar på marken, för troligen sätter din ponny fart redan då. Börja i trav och gör avsaktningar efter. Mjukna i handen så fort den lyder. Upprepa MÅNGA gånger. Börja alltid på volt även när du går över till små hinder, då det är mycket lättare att hålla ner farten på böjt spår. Det krävs mycket tålamod och att du är 100 procent konsekvent och tydlig med vad du vill. 
  
Lycka till!
/Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar