Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp, min häst blir stark och rusar mot hindren!

Hej!
  
Jag har en ganska gammal men väldigt pigg ponny som rusar mot och efter hinder, jag vågar inte längre hoppa med honom högre än 30-40 centimeter. Han stannar om man inte är med, så det går inte att "åka". Han blir väldigt stark i munnen (rider just nu med rakt kimblewick) och drar gärna upp huvudet så mycket att man inte får kontakt. Därför har vi fått börja rida med thidemantygel och då har det gått lite bättre.
  
Finns det något bättre bett att rida på, och vad kan jag göra för att han ska sluta rusa och bli så taggad? Har du några tips om vad jag kan göra för att bli mindre rädd för att hoppa? Det börjar bli jobbigt att inte våga vara med på hopplektionerna utan att bara stå vid sidan. Tack på förhand!


Helena Perssons svar:

Hej,
  
För det första tror jag inte att du är rädd för att hoppa, utan för känslan att mista kontrollen. Jag är precis likadan. Man ska inte hoppa högre än att det känns bekvämt. Det är viktigt att ha en bra kommunikation med sin häst och att känna att man är förare och inte passagerare.
  
Bettet låter som ett bra val, jag skulle även haft martingal på om den blir väldigt hög med sitt huvud. Kanske kan du prova med fast martingal under tränares uppsikt, det vill säga att man trär martingalringarna genom underdelen på nosgrimman (ej remontgrimma, det kan skada nosbenet). Det hindrar hästen att bli obehagligt hög i nacken utan att påverka munnen, men martingalen måste förstås vara ganska lång.
  
Jag skulle öva mycket på bommar på marken, för troligen sätter din ponny fart redan då. Börja i trav och gör avsaktningar efter. Mjukna i handen så fort den lyder. Upprepa MÅNGA gånger. Börja alltid på volt även när du går över till små hinder, då det är mycket lättare att hålla ner farten på böjt spår. Det krävs mycket tålamod och att du är 100 procent konsekvent och tydlig med vad du vill. 
  
Lycka till!
/Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market