Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Hjälp, min häst verkar inte förstå vad hoppning går ut på"


Publicerat: 2016-01-10

Hej! Jag har en tioårig valack som är ett halvblod, men som ser ut att vara mer åt kallblodshållet. Vårt problem är att han har allmänt svårt att hoppa. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men jag skulle tro att han inte har förstått vad hoppningen går ut på. Så då undrar jag hur jag kan hjälpa honom – och hur jag ska få honom att förstå?
  
Mvh Linda


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Först skulle jag vilja säga att hästar är olika och har olika förmågor och förtjänster, det vill säga de är bra eller mindre bra på olika saker. Ibland sammanfaller inte hästens förtjänster med vår önskan, så ibland kan det bli så att man får "ge upp" och anpassa sig till vad hästen är lämpad till och vad den har för grundförutsättningar – alternativt byta till en häst som lämpar sig bättre för det som just den ryttaren vill göra. Men enklare hinder tycker jag att de flesta hästar borde kunna klara om de bara vill.
  
Jag skulle börja med att hoppa över små stockar i skogen. Det är naturligt och de flesta hästar brukar få en ärlig bjudning och tycka att det är roligt. Använd gärna en rutinerad häst som draghjälp i början.
Väl på ridbanan skulle jag låta lite färgade bommar ligga framme som du kan rida över i både skritt, trav och galopp. Gå vidare med låga kryss och sedan låga hinder. Ha alltid markbom framför hindret, det underlättar taxeringen för hästen (någon decimeter framför ditt hinder).
 
Du kan också prova att löshoppa din häst och se hur den gör naturligt utan ryttare. Då känner den igen vad den ska göra även med ryttare sedan. Hoppas dessa tips kan hjälpa dig och din häst!
  
Vänliga hälsningar,
Helena
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar