Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Hjälp, min häst verkar inte förstå vad hoppning går ut på"

Hej! Jag har en tioårig valack som är ett halvblod, men som ser ut att vara mer åt kallblodshållet. Vårt problem är att han har allmänt svårt att hoppa. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men jag skulle tro att han inte har förstått vad hoppningen går ut på. Så då undrar jag hur jag kan hjälpa honom – och hur jag ska få honom att förstå?
  
Mvh Linda


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Först skulle jag vilja säga att hästar är olika och har olika förmågor och förtjänster, det vill säga de är bra eller mindre bra på olika saker. Ibland sammanfaller inte hästens förtjänster med vår önskan, så ibland kan det bli så att man får "ge upp" och anpassa sig till vad hästen är lämpad till och vad den har för grundförutsättningar – alternativt byta till en häst som lämpar sig bättre för det som just den ryttaren vill göra. Men enklare hinder tycker jag att de flesta hästar borde kunna klara om de bara vill.
  
Jag skulle börja med att hoppa över små stockar i skogen. Det är naturligt och de flesta hästar brukar få en ärlig bjudning och tycka att det är roligt. Använd gärna en rutinerad häst som draghjälp i början.
Väl på ridbanan skulle jag låta lite färgade bommar ligga framme som du kan rida över i både skritt, trav och galopp. Gå vidare med låga kryss och sedan låga hinder. Ha alltid markbom framför hindret, det underlättar taxeringen för hästen (någon decimeter framför ditt hinder).
 
Du kan också prova att löshoppa din häst och se hur den gör naturligt utan ryttare. Då känner den igen vad den ska göra även med ryttare sedan. Hoppas dessa tips kan hjälpa dig och din häst!
  
Vänliga hälsningar,
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market