Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hjälp mig – hopphästen gapar när jag rider dressyr!

Hej!
 
Jag har en ponny som är sju år som jag har haft i fyra månader. Vi tävlar i hoppning. Där går han oftast med stängd mun, men i dressyren tar han ibland inte mina förhållningar och gapar istället. Jag rider honom på ett tvådelat eggbett. Det händer ganska ofta att han gapar. För att han ska sluta måste jag bryta av till skritt och lägga fram handen tills han slutar. Hur ska jag få honom att ta mina förhållningar bättre?
 
Tacksam för svar.
MVH Martina


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Fyra månader är inte så lång tid när man håller på att utbilda en häst. Det är mycket de skall lära sig och förstå och det tar tid att befästa. Många hästar upplevs som sega i munnen och lite tunga i handen då de är unga, när det i själva verket handlar om att de inte har hunnit bli starka nog för att kunna ta mer av sin vikt på bakbenen. Det är dessutom lite jobbigt och de kan försöka smita undan det jobbet genom att dra i munnen. Det är bara att öva och öva och öva. Det tar tid. Träna mycket halvhalter och övergångar mellan gångarterna. Klättra i backar stärker också hästens muskulatur vilket i sin tur gör det lättare att få hästen att orka utföra det vi ber om i markarbetet.
 
Det kan också vara så att din häst lägger tungan över bettet. Prova att rida med en remontnosgrimma eller sätt på en tungsticka (ett separat bett som man sätter i tillsammans med det vanliga bettet med ett eget nackstycke). Det finns även bett som är formade så att de ger mer plats för tungan som en del hästar föredrar. Ibland kan hästen trivas bättre med ett rakt bett i munnen. Man får helt enkelt prova sig fram och känna efter vad som känns bäst.
 
Med vänlig hälsning,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar