Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Är teknikskydd bra mot slappa framben?

Har ett sto som är 9 år, har hoppat med henne. Debuterade i 120 cm förra året. Från i julas och framåt har hon börjat "slappa" med frambenen. Hon hoppar inte mer än vad hon behöver och nu på senare dar känns det som om hon skiter fullständigt i om hon river eller touchar varje hinder. Hon hoppade alltid med en god marginal tidigare. Hon har allmänt problem med att hinna upp med frambenen, men vissa gånger då jag verkligen rider perfekt och kommer perfekt in på hindret kan hon riva ändå eller toucha. Ridit för A-tränare och han tipsade om taknikskydd bak, 5,5:an med dubbla plank så det känns i hovarna för henne om hon river. Med också att rulla ut markbommar ca halvmeter en meter. Finns det några andra alternativ för att få henne ta i mer med frambenen? Skulle du tycka vikter är ett alternativ? Hennes bakbensteknik är super bra så jag är lite tveksam att använda teknikskydd bak på henne.
Mvh / Annika

Helena Perssons svar:

Hej Annika!

Jag har ingen erfarenhet av vikter så jag kan svara på om det är ett alternativ. Du kan alltid prova teknikskydd och se om det har en positiv verkan. En del hästar ändrar språnget på ett positivt sätt medan andra tyvärr blir sämre i frambenstekniken av att bära teknikskydd bak.

Jag tycker också att du ska kolla upp din häst hos en veterinär eller kiropraktor eftersom du skriver att den tidigare hoppat på ett anorlunda sätt. Kanske har den något broblem även om den inte är direkt halt.

Sen får man inte glömma att alla hästar inte har den ambition att klara hindren som vi har. Ryttaren önskar ju så klart att hästen ska göra sitt yttesta för att klara hindren. men alla hästar är inte så ambitiösa eller tom lite okänsliga och tycker det är enklare att toucha hindret i stället för att anstränga sig och hoppa lite högre. Även om man tränar ordentligt och har bra hjälp är det många hästar som inte blir de"stjärnor" vi hoppats. Rådfråga din tränare. Om denne tycker att du har högre ambition än vad din häst har förmåga kanske du skulle fundera på att byta partner? Det är känsligt och man tycker alltid mycket om sin häst men ibland kan det bli bättre om hästen kommer till någon som har andra förväntningar som passar just den hästen bättre.

Det finns många övningar man kan träna på för att förbättra hästens teknik (utdragen marklinje som du redan fått tips om tycker jag är det allra bästa, studs med tre meter mellan för att göra hästen snabbare och smidigare, hoppa på volt mm) men hästen måste själv vilja klara hindret... Du kan ju inte gärna hoppa åt den tyvärr, även om man många gånger skulle vilja det.

Lycka till! /Helena Persson OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market