Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ovan häst som river med bakbenen

Hej!

Vi håller på att hoppträna en häst som är duktig i dressyr, men som inte har hoppat någonting. Hon älskar verkligen att hoppa, problemet ligger i att hon inte lyfter på benen ordentligt.

Hon hoppar, men ofta river hon med bakbenen. Det är inga höga hinder heller, runt 50 centimeter. Finns det något man kan göra åt det eller måste det komma från hästen självmant? Några speciella övningar?

Tacksam för svar!

Mvh
Caroline


Helena Perssons svar:

Hej Caroline!

Till viss del har ju varje häst sin medfödda hoppteknik och mentalitet, men allt går att öva på och påverka.

På din beskrivning låter det som att er häst är ganska ivrig/glad när den ska hoppa. Detta leder i början ofta till att det blir en liten dragkamp mellan häst och ryttare fram mot hindret. Då blir hästen ofta låst och spänd i kroppen vilket brukar leda till att den hoppar med sämre bakbensteknik.

Jag skulle börja med att bara galoppera över bommar tills hästen gör det lugnt och avslappnat och går kvar i samma fart utan att man behöver dra i den. Den ska helt enkelt kännas likadan som när du rider markarbete/dressyr utan bommar eller hinder.

När det känns bra bygger du små hinder, till exempel kryss och gör samma sak igen.

Det är ett tålamodsprövande arbete att försöka få hästen att ta lite mer tid på sig i språnget. Det kan liknas vid när man försöker få hästen kvar i balans och tempo med hjälp av halvhalter.

En annan bra övning är att hoppa studs, det vill säga flera låga hinder eller kryss i rad med cirka 3 meter mellan varje. Detta för att själva övningen ska få hästen att koncentrera sig och inte ha så bråttom. Man bör ha minst 3-4 studs. Ju fler studs efter varandra, desto mer brukar hästarna bromsa själva utan att man behöver dra i dem. Tänk bara på att det fort blir många språng för en "hopp-ovan" häst, så hoppa inte för många gånger.

Hoppas något av detta kan hjälpa er!

Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar