Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ovan häst som river med bakbenen

Hej!

Vi håller på att hoppträna en häst som är duktig i dressyr, men som inte har hoppat någonting. Hon älskar verkligen att hoppa, problemet ligger i att hon inte lyfter på benen ordentligt.

Hon hoppar, men ofta river hon med bakbenen. Det är inga höga hinder heller, runt 50 centimeter. Finns det något man kan göra åt det eller måste det komma från hästen självmant? Några speciella övningar?

Tacksam för svar!

Mvh
Caroline


Helena Perssons svar:

Hej Caroline!

Till viss del har ju varje häst sin medfödda hoppteknik och mentalitet, men allt går att öva på och påverka.

På din beskrivning låter det som att er häst är ganska ivrig/glad när den ska hoppa. Detta leder i början ofta till att det blir en liten dragkamp mellan häst och ryttare fram mot hindret. Då blir hästen ofta låst och spänd i kroppen vilket brukar leda till att den hoppar med sämre bakbensteknik.

Jag skulle börja med att bara galoppera över bommar tills hästen gör det lugnt och avslappnat och går kvar i samma fart utan att man behöver dra i den. Den ska helt enkelt kännas likadan som när du rider markarbete/dressyr utan bommar eller hinder.

När det känns bra bygger du små hinder, till exempel kryss och gör samma sak igen.

Det är ett tålamodsprövande arbete att försöka få hästen att ta lite mer tid på sig i språnget. Det kan liknas vid när man försöker få hästen kvar i balans och tempo med hjälp av halvhalter.

En annan bra övning är att hoppa studs, det vill säga flera låga hinder eller kryss i rad med cirka 3 meter mellan varje. Detta för att själva övningen ska få hästen att koncentrera sig och inte ha så bråttom. Man bör ha minst 3-4 studs. Ju fler studs efter varandra, desto mer brukar hästarna bromsa själva utan att man behöver dra i dem. Tänk bara på att det fort blir många språng för en "hopp-ovan" häst, så hoppa inte för många gånger.

Hoppas något av detta kan hjälpa er!

Vänliga hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar