Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Övning för häst som rusar efter hindren

Jag har en häst som rusar iväg efter hindren och behöver tips på konkreta lydnadsövningar som får honom att lyssna mer på mig. Just nu tränar vi på 1,10-nivå, han är fin i markarbetet men i banhoppningen går det snabbare och snabbare efter varje språng. Vilka lydnadsövningar hade du testat? Tack!

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Om du har en häst som springer efter hinder blir det svårt att hoppa en hel bana, eftersom rytmen blir störd vid varje språng. Ryttaren får då koncentrera sig på att bromsa mycket för att återfå kontrollen till nästkommande hinder. Helst vill man ju inte "bromsa" sig runt banan utan kunna rida med en trevlig kontakt med hästens mun och koncentrera sig på balans, galoppkvalitet och vägval.
 
Det överlägset bästa tycker jag är att hoppa ett hinder (börja gärna i trav), låt hästen vara i det första galoppsprånget efter hindret, sjunk ner med sätet i sadeln och gör en avsaktning och halt. När hästen står still, lätta på handen och ge den en klapp. Upprepa tills du kan göra en normal avsaktning och halt, som du gör i ditt markarbete.
En del hästar förstår redan efter ett par halter medan en del frestar lite med på tålamodet. Men bli inte arg utan upprepa bara konsekvent.

När det är enkelt att stanna kan du använda samma kroppspråk efter hindret, men bara balansera upp hästen utan avbrott och galoppera vidare till nästa hinder. Så fort du känner att hästen börjar rinna ifrån dig gör du konsekvent halt, för att tydligt förklara för hästen att den måste koncentrera sig på vad du ger för instruktioner. Men bromsa inte hästen i själva språnget, för då kan en del hästar försöka springa bara för att springa ifrån obehaget från munnen.
  
Är hästen väldigt stark kan du få ta i ordentligt de första gångerna, tills den börjar lyssna. Var noga med att direkt nyansera hjälperna när du känner att du får snabbare respons. Försök också att göra bromssträckan ganska kort, så att du inte behöver "hänga i bromsen" för länge. Var lugn, tydlig och konsekvent så kommer hästen snart inse att det blir bättre att lyssna på dina råd än att ta saken i egna händer och rusa. 
  
Lycka till!
/Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar