Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Problem med att hoppa vattenmatta

Hej,

Jag har en häst som är väldigt jobbig när det kommer till att hoppa vattenmattor. Han har inga problem med lång vattengrav eller pulvermangrav, men så fort det är en vattenmatta så vill han inte gärna vara med. Har du några tips på vad jag kan göra för att få honom att bli tillfreds med detta?

Senaste veckorna har jag tagit hjälp av min tränare som ridit hästen och vi har både löshoppat och hoppat mattan nästintill varje dag han ridits på ridbana eller i ridhus. Han är livrädd varje dag men efter mycket protest med backande och springande på bakbenen hoppar han den... Då kan man hoppa den flera gånger (även om han är lite spänd) men flyttar man den är han lika "rädd" igen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet då det är en stor häst och jag inte riktigt rår på honom när han blir istadig. På backen är han inte lika rädd och om jag tar i mattan så är det inga problem att till exempel lägga den på honom, över huvudet eller kroppen, han står som värsta ridskolehästen och undrar vad jag håller på med =).

Han bryr sig heller inte om ljudet utan kan stå och gå på mattan så länge han har mig på marken och ingen som sitter i sadeln.

När man är ute och rider går han aldrig ner i en vattenpöl men är det mycket vatten, till exempel om man badar med honom i en sjö eller dylikt, då är det inga problem.


Helena Perssons svar:

Hej!

Det är väldigt ovanligt att en häst accepterar att hoppa långt vatten men inte vattenmatta. Det verkar som att du har bra hjälp av din tränare och att ni lagt ner mycket tid på att få din häst att förstå att det inte är farligt.

Mitt råd är därför att göra ett försök med en annan ryttare under en tid. Eftersom din häst följer dig när du är på marken men inte när du sitter på kan det vara värt ett försök att se om din häst kanske accepterar en annan ryttares instruktioner även från ryggen. Men det räcker inte med bara en lektion utan det behövs kanske ett par veckor för att se om hästen anammar den andre ryttarens system och känner sig trygg med vad denne ber om.

Om det fungerar kan du sedan prova själv igen (med hjälp av hur den andre ryttaren gjort) och hoppas att ni på så sätt lyckats bryta den negativa trenden.
Tyvärr går det inte att lära alla hästar allting utan man tvingas helt enkelt att leva med vissa sämre sidor hos hästen - men det är i alla fall värt ett försök!

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market