Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur hoppar jag in orutinerad häst?


Publicerat: 2014-07-16
Hej! Jag har köpt en femårig valack som inte har gjort så mycket ännu. Han är ett danskt halvblod som är mycket positiv på marken och lättlärd. Nu är tanken att han ska hoppas in - kan du hjälpa mig med hur detta bör ske på bästa sätt? Bör jag löshoppa honom innan jag sitter upp, hur gör du - steg för steg - sedan? Vilka övningar är bra för en så ung häst? Vilka problem kan jag stöta på och hur löser jag dem? Tack!

Helena Perssons svar:

Hej! Det var mycket i samma fråga, men jag ska försöka svara utan att skriva som en hel bok.

Jag tycker att det är bra om man har löshoppat några gånger innan man ska göra det uppsuttet. Då känner hästen igen sig och förstår lättare vad man vill att den ska göra.
Ställ upp två stöd och lägg tre bommar framför med cirka 1,10 meter mellan. När hästen travar över bommarna rakt och avslappnat gör du ett kryss av två av bommarna, och låter en bom ligga kvar 2,5 meter framför. Trava över detta.

Ibland travar de bara över krysset i stället för att ta ett språng, men det gör inget. Var noga med vägen bakom hindret redan från början, så att hästen är van vid att fortsätta lyssna på dina instruktioner. Det är nödvändigt sedan när man ska hoppa fler hinder efter varandra.
Nästa steg är att rulla in galoppbommen intill hindret och göra anridningen i galopp. Det ska vara en enkel väg fram till hindret. Det är ganska vanligt att hästen försöker springa förbi hindret i början. Det är helt naturligt för dem att väja, det står ju något i vägen. Det är därför det är bra att börja i trav, för det är enklare att styra i lägre fart.

Det kan vara en god hjälp att ha någon form av infångare vid hindret i början. När de sedan börjar förstå vad de ska göra brukar hästarna i stället börja dra iväg när de ser hindret. Det är helt normala utvecklingsstadier. Är man ovan att hoppa in en häst tycker jag att man ska ta hjälp för att undvika onödiga problem.

Alla hästar är olika. Men utgå från hästens naturliga beteende i olika situationer. Använd sunt förnuft, var lugn, hetsa inte upp dig om det går lite fel utan fundera ut hur du ska gå tillväga för att få det rätt. Förklara tydligt för hästen vad du vill att den ska göra och var konsekvent och tålmodig. Och ta absolut hjälp av någon med erfarenhet av detta, som kan råda när det är dags att gå vidare med nya övningar - och vad man ska välja för övningar för just din häst.
Det är viktigt att det inte blir för svårt i början, utan att både du och hästen känner att ni klarar av att reda ut uppgiften. På så sätt bygger ni ett gott självförtroende!

Lycka till!
Helena
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet