Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur hoppar jag in orutinerad häst?

Hej! Jag har köpt en femårig valack som inte har gjort så mycket ännu. Han är ett danskt halvblod som är mycket positiv på marken och lättlärd. Nu är tanken att han ska hoppas in - kan du hjälpa mig med hur detta bör ske på bästa sätt? Bör jag löshoppa honom innan jag sitter upp, hur gör du - steg för steg - sedan? Vilka övningar är bra för en så ung häst? Vilka problem kan jag stöta på och hur löser jag dem? Tack!

Helena Perssons svar:

Hej! Det var mycket i samma fråga, men jag ska försöka svara utan att skriva som en hel bok.

Jag tycker att det är bra om man har löshoppat några gånger innan man ska göra det uppsuttet. Då känner hästen igen sig och förstår lättare vad man vill att den ska göra.
Ställ upp två stöd och lägg tre bommar framför med cirka 1,10 meter mellan. När hästen travar över bommarna rakt och avslappnat gör du ett kryss av två av bommarna, och låter en bom ligga kvar 2,5 meter framför. Trava över detta.

Ibland travar de bara över krysset i stället för att ta ett språng, men det gör inget. Var noga med vägen bakom hindret redan från början, så att hästen är van vid att fortsätta lyssna på dina instruktioner. Det är nödvändigt sedan när man ska hoppa fler hinder efter varandra.
Nästa steg är att rulla in galoppbommen intill hindret och göra anridningen i galopp. Det ska vara en enkel väg fram till hindret. Det är ganska vanligt att hästen försöker springa förbi hindret i början. Det är helt naturligt för dem att väja, det står ju något i vägen. Det är därför det är bra att börja i trav, för det är enklare att styra i lägre fart.

Det kan vara en god hjälp att ha någon form av infångare vid hindret i början. När de sedan börjar förstå vad de ska göra brukar hästarna i stället börja dra iväg när de ser hindret. Det är helt normala utvecklingsstadier. Är man ovan att hoppa in en häst tycker jag att man ska ta hjälp för att undvika onödiga problem.

Alla hästar är olika. Men utgå från hästens naturliga beteende i olika situationer. Använd sunt förnuft, var lugn, hetsa inte upp dig om det går lite fel utan fundera ut hur du ska gå tillväga för att få det rätt. Förklara tydligt för hästen vad du vill att den ska göra och var konsekvent och tålmodig. Och ta absolut hjälp av någon med erfarenhet av detta, som kan råda när det är dags att gå vidare med nya övningar - och vad man ska välja för övningar för just din häst.
Det är viktigt att det inte blir för svårt i början, utan att både du och hästen känner att ni klarar av att reda ut uppgiften. På så sätt bygger ni ett gott självförtroende!

Lycka till!
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market