Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur introducerar man hinder för en unghäst?

Hejsan,
  
Jag undrar när i unghästens utbildning det är bäst att börja med hoppning? Vad behöver hästen kunna innan det är dags för hinder? Och måste man löshoppa innan man hoppar uppsuttet? Jag undrar också vilka hindertyper och eventuella avstånd som är lämpligast att börja med...
  
Mvh, Malin

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det är inte något måste att hästen har löshoppat innan man börjar med uppsutten hoppning, men troligen är det en klar fördel.
Man kan börja med bommar så snart hästen är lugn och trygg med att ha en ryttare på ryggen. Om hästen är bekväm med bommar, och travar och galopperar över dem utan besvär, kan man gärna börja med små kryss redan medan hästen är under inridning. Byt gärna färg på bommarna så att den lär sig att det inte är konstigt.
  
Börja med bommar på marken, som sedan byggs upp till små hinder. I början ett i taget och sedan enkla avstånd - såsom 21-22 meter på fem galoppsprång, beroende på storleken på hästens galopp.
  
Men om man ska utbilda en unghäst (som behöver en lärare) och inte känner till detta är det nog klokt att söka hjälp av någon med erfarenhet. Ta hjälp, det lönar sig. Ett öga vid sidan är guld värt.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar