Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponnyn blir stum i handen – hur träna den?

Hej!
  
Vi har en ponny som nu rids/hoppas på tredelat D-bett. Hemma funkar han finfint på detta bett. Men när vi är iväg på hopptävlingar tenderar han att bli ganska stark i svängarna. Inte så att han ligger på och drar iväg, utan han blir stum i handen och svår att svänga.
  
Detta sker inte alltid utan det är lite "från tävling till tävling". Han är inte en ponny som har så mycket egen motor, därför är jag rädd för att betsla upp för mycket. Jag är rädd att den lilla framåtbjudning han har försvinner med ett skarpare bett.
  
I och med att detta inte sker hemma är det svårt att göra några övningar. Så nu vänder jag mig till er. Har ni något tips på hur vi kan lösa detta? Finns det något bett som kunde fungera men som inte "hindrar framåtdrivningen". Eller finns det några bra övningar som vi kan träna på hemma, trots att det inte sker på hemmaplan?
   
/Hanna


Helena Perssons svar:

Hej!
   
Man kan skapa situationer hemma som gör att man får öva på det som blir ett problem på tävling. Om du till exempel galopperar din ponny ute, eller i ridhus, en längre stund i ganska frisk galopp i lätt sits - och sedan samlar upp - kommer du säkert få ett visst motstånd i handen. Det viktiga vid allt motstånd i handen är att vara medveten att du aldrig kan bromsa dig ur det enbart med handen, utan skänkeln är A och O även vid uppbromsning. Det finns olika varianter som säkert en tränare kan hjälpa dig med.
  
Till exempel att rida hästen med lite tagen bakdel, eller sluta som det heter på dressyrspråk, alternativt undan för inner skänkel mot ytter tygel i en öppna. Man får prova sig fram lite och se vad som fungerar bäst. Om ni ska prova andra bett finns det inte så många man får ha på ponny.
  
Annars är ett snällt bett, som hästarna inte biter tag i så lätt, ett "kulbett". Men du kan även prova ett lite skarpare bett. Om din häst inte blir stum i munnen på det kan du ju lättare rida framåt utan att bli dragande i handen.
Ett skarpare bett gör att du behöver dra mindre, men ställer samtidigt större krav på att ryttaren är medveten om hur den använder sina hjälper och har förmåga att nyansera dem. Ett skarpt bett hindrar inte framåtdrivningen, men ställer betydligt större krav på att hästen accepterar hjälperna - och framför allt går fram för skänkeln.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar