Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Skapa trygghet för ponnyn som plötsligt har börjat vägra

Min D-ponny, som jag har haft i cirka ett och ett halvt år, har börjat vägra på hinder för cirka ett halvår sedan (både på träning och tävling). Vi tävlar för tillfället LB–LA och resultatet blir oftast utesluten eller 4 fel med tidsfel. Han har otroligt mycket scope och pontential, men vi får det inte riktigt att fungera.
  
Jag har tagit hjälp av tränare och då har det förbättrats lite. Men fortfarande vill han inte hoppa i vissa lägen och tvärstannar. Har du några tips på hur jag ska göra och lösa detta?
  
Varför stannar han? Jag har ju (oftast) skänkeln på, en stadig kontakt i tygeln och försöker att inte rida på för mycket på hindren. För när han väl hoppar så gör han det hur fint som helst. Kan det vara att han har lärt sig att utnyttja detta med att stanna?
  
Tack!
/Sofia


Helena Perssons svar:

Hej Sofia!
  
Det är svårt att spekulera i vad "stoppen" beror på när man inte har sett ekipaget i verkligheten. Jag tycker att du har gjort helt rätt i att kontakta en tränare som kan hjälpa dig från marken. Alla hästar är olika, med olika förmågor och olika egenheter. När du beskriver låter det som att din ponny hoppar fint och har bra förmåga, alltså kan vi utesluta att uppgiften är för svår.
  
Hjälp med avståndsbedömningen
Jag gissar att din ponny är ganska försiktig om benen och inte river så ofta. Om man har en väldigt försiktig häst räcker det inte alltid med att man har en fin hand och skänkeln om. En del hästar behöver också hjälp med taxeringen och att komma till/bli placerad på en avsprångspunkt i förhållande till hindret som de trivs med. Detta för att känna sig säkra och våga hoppa. Hästar är olika känsliga för det här och det brukar också vara relaterat till hindrens höjd.
 
Gå ner i klasserna ett tag
LA är ju ganska stora hinder. Jag skulle prova att rida lite lägre klasser ett tag för att försöka återskapa ett förtroende mellan er. Ett bra sätt att öva sin avståndsbedömning, utan att det blir för jobbigt för hästen, är att "hoppa" bommar på marken.
De flesta hästar hjälper inte till att taxera då bommarna ligger på marken, utan det blir helt upp till ryttaren att reglera hästens galoppsprång så att bommen kommer mitt i galoppsprånget. Avståndsbedömningen kan man öva upp och på det här sättet kan du öva många gånger utan att misstagen tär på hästens goda vilja.
  
Brukar inte handla om att "smita"
Självklart kan det vara så att din ponny är lite bekväm och har hittat ett sätt att smita undan uppgiften, men i de flesta fall brukar de hoppa om man hittar ett sätt att presentera hindret som hästen känner sig trygg och säker med.

Hoppas att detta kan hjälpa er!

Med vänlig hälsning,
HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market