Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir spänd och tittig vid tävling på gräsbana

Hej,
 
Min kompis har en häst som lätt blir spänd på tävlingar, framför allt utomhus på gräs. Den är åtta år och hoppar högt och med lätthet på träning, men på grund av att han blir så himla spänd på tävling kommer han inte riktigt fram till hindren – han är ofokuserad, kniper bak och får tråkiga rivningar. Hästen är rutinerad och har startat 1,30 men motivationen börjar nu tryta hos den ambitiösa ryttaren, när idéerna börjar ta slut.

Har du några tips på hur man kan träna en häst som blir så spänd på tävling, trots otaliga starter både inne och ute? Är det så att han kanske alltid kommer att vara ofokuserad på just gräs? Lite tips och tankar kring detta hade varit uppskattat och intressant att höra.
  
Vänliga hälsningar,
Mathilda


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det är ganska vanligt att hästar är lite "tittigare" på gräsbanor. De har ju en mer spektakulär karaktär än banor med sand. Dessutom tränar de flesta inte så ofta på gräs som man kanske borde om man ska tävla på underlaget.
  
En sak som kan göra hästarna riktigt osäkra är om man inte får till broddningen rätt. Det är vanligt att man sätter i för stora brodd fram, det stör många hästar och får dem osäkra. Men samtidigt får broddarna inte vara för små så att hästen inte får riktigt grepp, det gäller framför allt brodd på bakbenen. Fråga någon rutinerad om hjälp med detta.
  
För mig låter det som att hästen är lite osäker när du förklarar att den inte tar sig framåt riktigt och kniper bak. Kanske kan din vän tävla lite lägre klasser, gärna på ett meeting, så att hästen får komma in många gånger på samma bana. Gräsbanor är ju oftast större än sandbanor och ridhus, så det kan ju också vara så att hästen blir spänd av att komma ut på öppna ytor – lite "torgskräck". 
  
Om man råkat komma in i en ond cirkel och både häst och ryttare känner sig tveksamma kan det vara till stor hjälp att låta någon annan ryttare prova ett par gånger, och se om det lossnar. Ibland gör det underverk och är bra för både ryttare och häst. Kanske kan det hjälpa att rida några terrängträningar där hästen får hoppa på gräs, gå framåt och vara på stora ytor?
  
Lycka till!
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar