Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir spänd och tittig vid tävling på gräsbana

Hej,
 
Min kompis har en häst som lätt blir spänd på tävlingar, framför allt utomhus på gräs. Den är åtta år och hoppar högt och med lätthet på träning, men på grund av att han blir så himla spänd på tävling kommer han inte riktigt fram till hindren – han är ofokuserad, kniper bak och får tråkiga rivningar. Hästen är rutinerad och har startat 1,30 men motivationen börjar nu tryta hos den ambitiösa ryttaren, när idéerna börjar ta slut.

Har du några tips på hur man kan träna en häst som blir så spänd på tävling, trots otaliga starter både inne och ute? Är det så att han kanske alltid kommer att vara ofokuserad på just gräs? Lite tips och tankar kring detta hade varit uppskattat och intressant att höra.
  
Vänliga hälsningar,
Mathilda


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det är ganska vanligt att hästar är lite "tittigare" på gräsbanor. De har ju en mer spektakulär karaktär än banor med sand. Dessutom tränar de flesta inte så ofta på gräs som man kanske borde om man ska tävla på underlaget.
  
En sak som kan göra hästarna riktigt osäkra är om man inte får till broddningen rätt. Det är vanligt att man sätter i för stora brodd fram, det stör många hästar och får dem osäkra. Men samtidigt får broddarna inte vara för små så att hästen inte får riktigt grepp, det gäller framför allt brodd på bakbenen. Fråga någon rutinerad om hjälp med detta.
  
För mig låter det som att hästen är lite osäker när du förklarar att den inte tar sig framåt riktigt och kniper bak. Kanske kan din vän tävla lite lägre klasser, gärna på ett meeting, så att hästen får komma in många gånger på samma bana. Gräsbanor är ju oftast större än sandbanor och ridhus, så det kan ju också vara så att hästen blir spänd av att komma ut på öppna ytor – lite "torgskräck". 
  
Om man råkat komma in i en ond cirkel och både häst och ryttare känner sig tveksamma kan det vara till stor hjälp att låta någon annan ryttare prova ett par gånger, och se om det lossnar. Ibland gör det underverk och är bra för både ryttare och häst. Kanske kan det hjälpa att rida några terrängträningar där hästen får hoppa på gräs, gå framåt och vara på stora ytor?
  
Lycka till!
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market