Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Stor häst som drar iväg med liten ryttare

Hej!

Jag är fodervärd på ett svenskt halvblod som är 170 centimeter i mankhöjd, själv är jag knappt 1,65. När jag fick honom så var han jättesnäll inom hoppningen men nu så har han blivit jättekonstig för han drar jättemycket mot hindren och ibland börjar han bara galoppera sidleds. Jag har försökt med en massa olika övningar men ingen fungerar.

Har du något tips på vad jag kan göra? För jag har drömt om att tävla i hoppning ända sedan jag började rida vilket var när jag var fem år. Nu är jag 18 år.


Helena Perssons svar:

Hej!

För mig låter det som att din häst utnyttjar sin storlek gentemot dig.
När den väl har kommit på att den är starkare än du tar den saken allt mer i egna händer och ni får en ojämn dragkamp. Det kommer att krävas enormt mycket tålamod och en rejäl skopa envishet från dig för att vända det här till din fördel.

Det är alltid lättare att behålla kontrollen över hästen om du hoppar på en volt. Börja i trav och bryt av igen direkt efter hindret till skritt eller trav. Du kan ta i ordentligt! När hästen saktar av till den gångart du valt mjuknar du i handen så att hästen vänjer sig vid att det blir behagligt i munnen igen, så fort den gör som du önskar.

Det kan behövas många, många gånger så ha ett väldigt lågt hinder så att det inte blir för slitsamt för hästen. Upprepa gärna flera gånger i veckan tills hästen lär sig.
Prova sedan i galopp på volt innan du försöker med enstaka hinder på rakt spår. Gör bara denna enda enkla övning tills det fungerar innan du fortsätter med svårare saker.

Man kan även prova ett annnat bett men då bör du ha en kunnig instruktör till hjälp så att det inte blir för skarpt. Men konsekvens och envishet räcker ofta långt - det gäller bara att du är den envisaste av er!

Lycka till!
/Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar