Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Stor häst som drar iväg med liten ryttare


Publicerat: 2007-08-14

Hej!

Jag är fodervärd på ett svenskt halvblod som är 170 centimeter i mankhöjd, själv är jag knappt 1,65. När jag fick honom så var han jättesnäll inom hoppningen men nu så har han blivit jättekonstig för han drar jättemycket mot hindren och ibland börjar han bara galoppera sidleds. Jag har försökt med en massa olika övningar men ingen fungerar.

Har du något tips på vad jag kan göra? För jag har drömt om att tävla i hoppning ända sedan jag började rida vilket var när jag var fem år. Nu är jag 18 år.


Helena Perssons svar:

Hej!

För mig låter det som att din häst utnyttjar sin storlek gentemot dig.
När den väl har kommit på att den är starkare än du tar den saken allt mer i egna händer och ni får en ojämn dragkamp. Det kommer att krävas enormt mycket tålamod och en rejäl skopa envishet från dig för att vända det här till din fördel.

Det är alltid lättare att behålla kontrollen över hästen om du hoppar på en volt. Börja i trav och bryt av igen direkt efter hindret till skritt eller trav. Du kan ta i ordentligt! När hästen saktar av till den gångart du valt mjuknar du i handen så att hästen vänjer sig vid att det blir behagligt i munnen igen, så fort den gör som du önskar.

Det kan behövas många, många gånger så ha ett väldigt lågt hinder så att det inte blir för slitsamt för hästen. Upprepa gärna flera gånger i veckan tills hästen lär sig.
Prova sedan i galopp på volt innan du försöker med enstaka hinder på rakt spår. Gör bara denna enda enkla övning tills det fungerar innan du fortsätter med svårare saker.

Man kan även prova ett annnat bett men då bör du ha en kunnig instruktör till hjälp så att det inte blir för skarpt. Men konsekvens och envishet räcker ofta långt - det gäller bara att du är den envisaste av er!

Lycka till!
/Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar