Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Svårt att hitta avsprångspunkten före hinder

Hej!
  
Jag har en C-ponny sedan snart två år tillbaka som jag tävlar hoppning upp till LB på. Han var väldigt grön när jag fick honom, men har lärt sig mycket. Mitt problem är att han gärna vill hoppa av väldigt nära samtidigt som han är svår att lägga på hinder. Han är lydig på marken, men så fort jag vänder upp mot hindret så rusar han och trampar ofta om för att jag ligger lite stort. Då vågar han inte gå av. Hur ska jag förbättra hans självförtroende och få honom lydigare även mot hindret?
  
Mvh Ida

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det bästa är att söka hjälp av en licensierad tränare som kan se problemet och göra övningar utifrån dig och din ponny. Generellt sett tror de flesta ryttarna att en normal avsprångspunkt är längre ifrån hindret än vad hästen tycker.
   
En "normal" avsprångspunkt är lika långt ifrån hindret som hindret är högt i framkant. Prova att ha nykrattat och att hoppa ett hinder för att se hur er avsprångspunkt är. Kanske är det mer fartökningen på slutet som gör att avsprångspunkten känns fel?
  
Ett bra sätt att få en önskad avsprångspunkt är att lägga ut en galoppbom framför hindret. För en C-ponny är det lagom med en bom 2,80 meter från hindret. Om din ponny vill rusa är det lättare att träna bort det genom att hoppa hinder på ett voltspår, eftersom det är lättare att behålla kontrollen på böjt spår.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar