Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Svårt att hitta avsprångspunkten före hinder

Hej!
  
Jag har en C-ponny sedan snart två år tillbaka som jag tävlar hoppning upp till LB på. Han var väldigt grön när jag fick honom, men har lärt sig mycket. Mitt problem är att han gärna vill hoppa av väldigt nära samtidigt som han är svår att lägga på hinder. Han är lydig på marken, men så fort jag vänder upp mot hindret så rusar han och trampar ofta om för att jag ligger lite stort. Då vågar han inte gå av. Hur ska jag förbättra hans självförtroende och få honom lydigare även mot hindret?
  
Mvh Ida

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det bästa är att söka hjälp av en licensierad tränare som kan se problemet och göra övningar utifrån dig och din ponny. Generellt sett tror de flesta ryttarna att en normal avsprångspunkt är längre ifrån hindret än vad hästen tycker.
   
En "normal" avsprångspunkt är lika långt ifrån hindret som hindret är högt i framkant. Prova att ha nykrattat och att hoppa ett hinder för att se hur er avsprångspunkt är. Kanske är det mer fartökningen på slutet som gör att avsprångspunkten känns fel?
  
Ett bra sätt att få en önskad avsprångspunkt är att lägga ut en galoppbom framför hindret. För en C-ponny är det lagom med en bom 2,80 meter från hindret. Om din ponny vill rusa är det lättare att träna bort det genom att hoppa hinder på ett voltspår, eftersom det är lättare att behålla kontrollen på böjt spår.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar