Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Hjälp, jag tappar fokus i omhoppningen!"

Jag tävlar 1,10-1,20 vilket har gått ganska bra på sistone. Dock har jag ett problem när bedömningen är att omhoppningen startar direkt. Jag glömmer omhoppningsbanan och får en blackout.
Tre gånger har jag ridit fel i omhoppningen, frustrerande eftersom jag högst troligt hade klarat det felfritt annars. Jag går alltid omhoppningen och kan den innan jag sitter upp. Men när jag rider över mållinjen i grundomgången är det som att allt raderas. Den bara försvinner. Hur ska jag tänka och lägga upp mina förberedelser för att slippa detta problem?

/Tack

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Det är ett vanligt problem att man blir lite överexalterad när man ska rida på tid. Personligen är två faser min favoritbedömning. Hästen får börja banan lugnt och organiserat, för att avsluta lite snabbare när den förhoppningsvis har kommit in i en bra rytm. Dessutom blir det ju inte så många hinder som blir "på tid".  
  
Det är svårare att hålla hästen i balans i ett högre tempo. Detta gäller även i grundomgångar i högre klasser, där maxtiden ofta är så kort att man inte har tid att balansera upp extra mellan hindren - utan man är tvungen att hålla det tänkta tempot och även korta vägar. Det kan vara väldigt stressande med tidspress. Man måste öva.
  
Det är viktigt att ha en plan. Och att försöka hålla den. Tänk hellre kortare vägar med bibehållet tempo från grundomgången, för att så småningom även kunna öka tempot utan att bli stressad. Träna även lite kortare vägar hemma som en del av träningen.
  
Jag tycker att det bästa är att träna en bana med ett par kortare vägar i mitten, för att sedan avsluta med några "noggranna" svängar på slutet för att komma ner i puls igen. Då tränar man på att hålla planen och på att inte bli för överladdad.
  
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market