Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Studs och tempoväxlingar aktiverar bakbenen

Hej!
  
Jag har en väldigt nätt och försiktig fyraåring. Vårt problem är att hon nästan är för försiktig, hon backar av och hoppar väldigt högt över hindren. Och eftersom hon är ganska liten, 158 centimeter, får hon då ganska svårt att räcka fram på distanserna. Hon är också ganska framtung och vill gärna gå med näsan lite bakom lodplan. Nu har vi klarat oss bra, hon har gått både kvalitén och semifinalen, men nu börjar vi köra fast. Hur ska jag göra för att få "upp" henne och få henne att röra sig mer i uppförsbacke!? Tacksam för svar!
   
Mvh Thea Bengtsson


Helena Perssons svar:

Hej!
   
Jag skulle söka hjälp av någon tränare som är duktig på markarbete, för att komma vidare i utbildningen och få hästen i bättre balans. Det gäller att få hästen att aktivera bakbenen och trampa under sig - och på så sätt bli lättare i framdelen. Ett vanligt fel om hästen är framtung är att man blir lite dragande i handen, och då är det svårt att komma ifrån problemet. Ju mer du drar desto mer hänger hästen emot, istället för att du får hästen alert och framme för skänkeln.
   
Du beskriver att hon gärna vill böja in nosen och det brukar vara ett tydligt tecken på att hästen inte bjuder riktigt ärligt framåt. Detta är ett steg i utvecklingen som du måste igenom med din unghäst.
Tempoväxlingar är bra både för att aktivera bakbenen och för att få hästen att bli lyhörd och komma i bättre balans. Gör många upprepningar. Att hoppa studs är också bra för balansen, det är dessutom bra styrketräning för den unga hästen. Gärna 5-6 stycken efter varandra, med cirka tre meters mellanrum.
   
Hoppa inte för många gånger i början. Unghästarna brukar bli trötta fort av en sådan övning, redan efter 5-6 gånger. Växla gärna mellan kryss och raka bommar, och börja väldigt lågt så att hon lär sig övningen och känner sig trygg med den innan du höjer hindren. Att din häst är försiktig och hoppar lite för högt än så länge tycker jag är ett angenämt problem. Du får bara vara försiktig så att du inte går för fort fram. Vänta med att hoppa en högre klass tills hon känner sig komfortabel på respektive höjd, och inte överhoppar för mycket.
   
Lycka till!
/HelenaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar