Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som överhoppar sig

Vad kan man göra för att få en unghäst att sluta överhoppa sig? Hästen i fråga är sex år gammal men är efter i utbildningen (på samma nivå som en fyra-femåring). Han gillar verkligen att hoppa, men tar i såpass mycket att han nästan blir lite rädd för sig själv (självklart blir han också trött fort).
  
Detta resulterar i att han blir osäker, då springer han förbi hindret. Hur kan man som ryttare tänka för att få honom att inte ta i så mycket, utan i stället "spara" på energin?


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Även om det är ett angenämt problem att du har en överambitiös häst är det ändå ett problem när man vill komma vidare. Jag tycker att du har tolkat situationen helt korrekt då du inser att överhoppandet gör att hästen fortare blir trött, samt att den blir lite rädd och känner sig obekväm av de stora sprången.
  
Min erfarenhet är att dessa hästar mår bra av att hoppa ganska ofta. Gärna två dagar i rad med samma övning, så att hästen känner igen sig och känner sig trygg. Hoppa många språng på låga hinder tills den hoppar mer normalt. När det är dags att höja, gör små höjningar åt gången. Ha  något hål lägre i framkant på oxrarna och en lite utdragen marklinje på de rättuppstående hindren. Då minskar risken att hästen kommer för nära och måste ta i ännu mer. Försök att göra underlättande övningar där hästen lyckas, det vill säga distanser som passar den.
  
Framför allt gäller det att ha tålamod och att inte ställa hästen inför uppgifter den inte känner sig bekväm med. Det tar lite längre tid att komma upp i klasserna med en sådan här häst, men i det långa loppet får du säkert nytta av hästens ambitiösa inställning.
  
Med vänlig hälsningar
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.




Galleriet på Hippson Market