Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som överhoppar sig

Vad kan man göra för att få en unghäst att sluta överhoppa sig? Hästen i fråga är sex år gammal men är efter i utbildningen (på samma nivå som en fyra-femåring). Han gillar verkligen att hoppa, men tar i såpass mycket att han nästan blir lite rädd för sig själv (självklart blir han också trött fort).
  
Detta resulterar i att han blir osäker, då springer han förbi hindret. Hur kan man som ryttare tänka för att få honom att inte ta i så mycket, utan i stället "spara" på energin?


Helena Perssons svar:

Hej!
  
Även om det är ett angenämt problem att du har en överambitiös häst är det ändå ett problem när man vill komma vidare. Jag tycker att du har tolkat situationen helt korrekt då du inser att överhoppandet gör att hästen fortare blir trött, samt att den blir lite rädd och känner sig obekväm av de stora sprången.
  
Min erfarenhet är att dessa hästar mår bra av att hoppa ganska ofta. Gärna två dagar i rad med samma övning, så att hästen känner igen sig och känner sig trygg. Hoppa många språng på låga hinder tills den hoppar mer normalt. När det är dags att höja, gör små höjningar åt gången. Ha  något hål lägre i framkant på oxrarna och en lite utdragen marklinje på de rättuppstående hindren. Då minskar risken att hästen kommer för nära och måste ta i ännu mer. Försök att göra underlättande övningar där hästen lyckas, det vill säga distanser som passar den.
  
Framför allt gäller det att ha tålamod och att inte ställa hästen inför uppgifter den inte känner sig bekväm med. Det tar lite längre tid att komma upp i klasserna med en sådan här häst, men i det långa loppet får du säkert nytta av hästens ambitiösa inställning.
  
Med vänlig hälsningar
Helena


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market