Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vad kostar en häst som kan gå medelsvår dressyr och 1,10–1,20-hoppning?

Hej!
 
På senare tid har jag börjat fundera allt mer på att skaffa häst, det är ju min dröm att kunna ha en egen. Den typ av häst jag skulle vilja ha är en trevlig allroundhäst, ett halvblod på cirka fem år med god grundutbildning. Jag vill att hästen ska ha kapacitet för att gå medelsvår dressyr och 1,10-1,20-hoppning. Så min fråga är kort och gott, i vilken prisklass hittar jag denna häst?
 
Mvh Lina

Helena Perssons svar:

Hej Lina!
 
Det är så många faktorer som spelar in. En mindre häst är ofta lite billigare än en normalstor häst med samma kvaliteter, till exempel. En ung häst med väldigt bra härstamning är ofta lite dyrare än en med mer okänd härstamning. Kan man tänka sig att köpa en häst som har en defekt eller en felaktig exteriör (vilket inte alltid betyder att den inte kommer att hålla) drar det naturligtvis ner priset. Hästens humör spelar också in. Tror man sig kunna klara av en lite skarpare och besvärligare häst drar det också ner priset på en normalhäst.
 
Ridbarheten spelar också in, en som är trevligare att rida är ju attraktivare på marknaden och då höjs priset. Hästens förmåga spelar in, det vill säga om det ska vara en häst som kan utföra dessa klasser eller ska ha potential att vinna dem. Det är stor skillnad.
 
Men en rimlig gissning tror jag är att en sådan häst (beroende på ovanstående faktorer) kostar mellan 50 000 och 200 000. Dessutom kan man ju ha lite tur och göra ett riktigt kap! Det händer allt som oftast.
 
Lycka till hälsar
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar