Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vägrar till och med på bommar på marken

Hej!

Jag har ett problem med mitt 13-åriga halvblodssto och vet inte riktigt hur jag ska lösa det. Problemet är att hon ofta vägrar när jag ska hoppa, oavsett om hindret är 50 centimeter eller bara en bom på marken. Efter några försök (oftast på cavalettibommar) brukar jag få över henne och då verkar hon tycka att det är jätteroligt, men efter en stund kan hon helt plötsligt tvärnita igen när man kommer travandes mot bommen. Hon har dessutom väldigt svårt för att bara skritta över en bom och brukar för det mesta ta ett hoppsprång över istället.

Enligt förra ägaren har hästen gått som ridskolehäst i Danmark tidigare och därför tycker jag att det är konstigt att hon beter sig så här när man hoppar. Jag har funderat över om hon har ont någonstans, men eftersom hon ändå hoppar efter en stund (och hellre hoppar än skrittar över) så har jag svårt att tänka mig det.

Har du några tips på hur jag ska göra för att hon ska bli säkrare när det gäller hoppning?

Med vänliga hälsningar
Josephine


Helena Perssons svar:

Hej Josephine!

Jag har en gång varit med om en häst som var jätterädd för bommar på marken, fast vi försökte att öva det jättemycket. I det fallet gick det mycket bättre när vi satte upp riktigt låga kryss i stället för bommar på marken. Kanske kan det bero på att många hästar rent instinktivt är ganska markskygga. De kan ju till exempel ofta vara rädda för skuggor på marken eller ett streck ritat i asfalten.

Jag skulle börja med att travhoppa. En annan idé värd att prova är att löshoppa hästen. Om det går bra och den verkar gilla det kan du löshoppa några gånger först, så att hästen får lite eget självförtroende. Och sedan prova uppsuttet med hindren på samma plats så att hästen kanner igen övningen från löshoppningen.

Lycka till!

Hälsningar,
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar