Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Varför har min häst gått från hoppälskare till hopphatare?


Publicerat: 2011-05-29
Hej!
  
I september förra året åkte vi till veterinären med vår D-ponny och det visade sig då att han hade en inflammation i benen som vi då såg som anledning till att han inte velat hoppa på tävlingar på sista tiden. Han hade dessutom varit väldigt tittig.
I januari började vi hoppträna honom igen, vi var väldigt försiktiga med igångsättningen. Han var verkligen en helt annan häst, letade och gasade mot hinder istället för att titta på vattenmattor och så vidare, som han kunde göra innan. Efter hindren kunde han till och med få till några glädjeskutt.
 
Vi höjde med tiden och han hoppade överallt, vägrade aldrig och rev aldrig.
När vi sedan i slutet av mars skulle göra vår första start i en LB släppte underlaget och han föll nästan omkull. Jag valde då att inte starta nästa klass.
 
Vi har kollat igenom honom och han skadade sig inte, men efter denna tävling har jag nu hunnit med två hoppträningar, där han har stannat på vatten och varit väldigt seg att rida mot hinder.
Han stannar dock inte på grund av höjden, utan mer om det är till exempel en matta under hindret.
Jag sitter och försöker hitta en förklaring på vad som rör sig i hjärnan på honom. Vad det är som har gjort att han har gått från hoppälskare till hopphatare...
 
Snälla, hjälp mig! :)
Tack på förhand!

Helena Perssons svar:

Hej!
 
Så som du förklarar tycker jag ändå att man kan misstänka att din häst känner av någonting efter att den halkade. Det behöver ju inte alls sitta i benen och visa sig genom en hälta. Det kan sitta i nacke eller rygg eller var som helst. Någon kota kan ha åkt snett som gör att den känner av något just när den ska göra språnget, kanske någon nerv som kommer i kläm eller liknande. Det kan vara ett ledband eller något annat som övertöjt sig och som den känner av vid ansträngning.
 
Som du beskriver det har ju din häst visat ganska tydligt förr när den har haft ont och det verkar som om mönstret upprepar sig. 
Den kan också ha blivit lite osäker då den halkade och behöver kanske ett par träningar till på sig innan den återfår förtroendet. Kanske kan du prova att rida på ett annat slags underlag och se om det blir skillnad?
 
Med vänliga hälsningar,
Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar