Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Varför hoppar hon hemma men inte på tävling?


Publicerat: 2011-05-22
Hej!
 
Jag har en D-ponny som är väldigt pigg och snabb, och hon stressar lätt upp sig själv när det är hoppning och bommar inblandat. Hon älskar att hoppa och för cirka ett år sedan vann vi nästan allt vi ställde upp i. Men så plötsligt började hon stanna helt utan anledning. Till slut kom vi inte ens runt en runda på tävlingarna vi ställde upp i, jag gick ner i klasserna för att få henne att bjuda mer och tycka att det skulle vara lätt och roligt. Men även då stannade hon. Och det är så fort hon kommer in på banan som hon bara segar ihop. När jag vänder upp mot ett hinder börjar hon sega ihop cirka 10 till 20 meter innan hindret och blir stum för skänkel och spö.
 
När jag hoppar hemma och på träning så får jag knappt stopp på henne när jag vänder upp mot ett hinder, hon visar att hon tycker att det är kul och vill gärna hoppa mer. Så det jag inte fattar är varför hon stannar ut oss på varje tävling. Vad ska jag göra för att få tillbaka hennes glöd på tävlingsbanorna?
 
MVH Carolina

Helena Perssons svar:

Hej Carolina!
 
Det är inte alltid lätt att förstå hur hästar tänker och det är svårt att uttala sig om ett ekipage man inte har sett. Jag gör ett försök på en gissning då detta är ett ganska vanligt problem - alltså att hästen tappar bjudningen då den kommer in på banan.
 
De flesta hästar blir lite spända då de kommer in på banan (liksom vi känner de av spänningen och det uppstår någon form av "tävlingsnerver"). Detta tar sig olika uttryck. En del blir spända i kroppen, en del blir stirriga och springiga, och en del tappar helt bjudningen.
 
Det är lätt att tro att hästen är jättesugen på att hoppa för att den springer och känns het,medan det i många fall är ett uttryck för spändhet och stress och för att de inte känner sig riktigt säkra i situationen. Det är lätt att bli lite för hård i handen på en häst som drar och ligger på vilket de flesta hästar så småningom, när de börjar ge sig tid att känna efter, upplever som obehagligt. Då kan de i stället byta "olydnad" från att försöka springa ifrån problemet till att sega ihop och visa sin "olydnad" genom att inte gå fram för skänkeln i stället. De är ju mycket känsligare i munnen än vid skänkelläget.
 
Detta är en generalisering och är kanske inte alls fallet med din häst, men mitt råd är att ta hjälp av en dressyrtränare och få hästen att förstå och lyda dina hjälper så bra att det till slut sker reflexmässigt från hästen. En häst kan inte förstå skillnaden mellan att lyssna på skänkeln då den står emot ett hinder eller om man ber den flytta undan för skänkeln i till exempel en skänkelvikning. Det är alltså viktigt att hästen är van att lyda din skänkel vid all ridning och inte bara vid hoppning. 
 
I de flesta fall ligger problemet inte i själva hoppningen utan i kommunikationen mellan häst och ryttare, som ju sker med våra hjälper. Hästen måste förstå och vara lydig och vilja följa ryttarens instruktioner för att vi ska kunna hjälpa den runt på en hoppbana. Kan vi göra vårt jobb som ryttare och ha hästen i bra balans, bra tempo och rida bra ridvägar så brukar de flesta hästar tycka att det är kul att hoppa. Det gäller alltså att inte förväxla fart med glöd - även om det så klart till viss del hänger ihop i vissa fall.
 
MVH
Helena Persson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar