Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vuxen ryttare som blivit rädd för att hoppa

Hej! Jag är 47 år och har ridit och hoppat i hela mitt liv. Det senaste året har jag dock börjat bli rädd i samband med hoppning. Inget har hänt, men jag hamnar ofta i situationer där jag backar av min häst så mycket att hon stannar. Hur ska jag göra för att komma ur det här? Jag vägrar att låta min rädsla ta över …

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Visst blir de flesta lite försiktigare med åren. Personligen undviker jag moment som jag känner rädsla eller obehag inför, och skäms inte för det. Det kan till och med kallas sunt förnuft försvarar jag mig med. Jag vill rida och hoppa för att jag tycker att det är roligt och känns härligt, med en häst som jag känner mig trygg med.
  
Jag tycker att det är viktigt att göra övningar som man lyckas med. Det höjer självförtroendet för både häst och ryttare. Ju fler gånger hästen får göra en övning som den känner att den behärskar och lyckas med, desto mer förlåtande blir den vid de tillfällen då allt inte blir riktigt som man tänkt sig och man behöver hjälp av hästens goda vilja. Och ju fler gånger ryttaren känner att hästen ställer upp, desto lugnare och säkrare blir han eller hon i sitt beslutsfattande – vilket i sin tur får hästen att känna sig trygg.
  
Gör övningar som du vet passar din häst. Ta hjälp av galoppbommar för att ha avståndstaxeringen klar ett par galoppsprång innan hindret. Hoppa den höjd där du känner dig trygg och vågar rida "bra". Och var envis, det tar tid att bygga upp självförtroendet!
  
Lycka till!
Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar