Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vuxen ryttare som blivit rädd för att hoppa

Hej! Jag är 47 år och har ridit och hoppat i hela mitt liv. Det senaste året har jag dock börjat bli rädd i samband med hoppning. Inget har hänt, men jag hamnar ofta i situationer där jag backar av min häst så mycket att hon stannar. Hur ska jag göra för att komma ur det här? Jag vägrar att låta min rädsla ta över …

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Visst blir de flesta lite försiktigare med åren. Personligen undviker jag moment som jag känner rädsla eller obehag inför, och skäms inte för det. Det kan till och med kallas sunt förnuft försvarar jag mig med. Jag vill rida och hoppa för att jag tycker att det är roligt och känns härligt, med en häst som jag känner mig trygg med.
  
Jag tycker att det är viktigt att göra övningar som man lyckas med. Det höjer självförtroendet för både häst och ryttare. Ju fler gånger hästen får göra en övning som den känner att den behärskar och lyckas med, desto mer förlåtande blir den vid de tillfällen då allt inte blir riktigt som man tänkt sig och man behöver hjälp av hästens goda vilja. Och ju fler gånger ryttaren känner att hästen ställer upp, desto lugnare och säkrare blir han eller hon i sitt beslutsfattande – vilket i sin tur får hästen att känna sig trygg.
  
Gör övningar som du vet passar din häst. Ta hjälp av galoppbommar för att ha avståndstaxeringen klar ett par galoppsprång innan hindret. Hoppa den höjd där du känner dig trygg och vågar rida "bra". Och var envis, det tar tid att bygga upp självförtroendet!
  
Lycka till!
Helena 



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar



Galleriet på Hippson Market