Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vuxen ryttare som blivit rädd för att hoppa

Hej! Jag är 47 år och har ridit och hoppat i hela mitt liv. Det senaste året har jag dock börjat bli rädd i samband med hoppning. Inget har hänt, men jag hamnar ofta i situationer där jag backar av min häst så mycket att hon stannar. Hur ska jag göra för att komma ur det här? Jag vägrar att låta min rädsla ta över …

Helena Perssons svar:

Hej!
  
Visst blir de flesta lite försiktigare med åren. Personligen undviker jag moment som jag känner rädsla eller obehag inför, och skäms inte för det. Det kan till och med kallas sunt förnuft försvarar jag mig med. Jag vill rida och hoppa för att jag tycker att det är roligt och känns härligt, med en häst som jag känner mig trygg med.
  
Jag tycker att det är viktigt att göra övningar som man lyckas med. Det höjer självförtroendet för både häst och ryttare. Ju fler gånger hästen får göra en övning som den känner att den behärskar och lyckas med, desto mer förlåtande blir den vid de tillfällen då allt inte blir riktigt som man tänkt sig och man behöver hjälp av hästens goda vilja. Och ju fler gånger ryttaren känner att hästen ställer upp, desto lugnare och säkrare blir han eller hon i sitt beslutsfattande – vilket i sin tur får hästen att känna sig trygg.
  
Gör övningar som du vet passar din häst. Ta hjälp av galoppbommar för att ha avståndstaxeringen klar ett par galoppsprång innan hindret. Hoppa den höjd där du känner dig trygg och vågar rida "bra". Och var envis, det tar tid att bygga upp självförtroendet!
  
Lycka till!
Helena OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar