Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som rusar igenom hindren och blir studsig


Publicerat: 2018-07-26

Hej!
Jag har ett sto som är väldigt känslig, speciellt i hoppningen. Hon är åtta år gammal. Hon tävlar upp till Lätt B och tränar mycket dressyr. Själv tävlar jag också bara upp till Lätt B men har ridit hela mitt liv och började tävla för ett par år sen. När jag styr upp mot ett hinder så gasar min häst gärna på rätt mycket och om jag inte tar tillbaka henne rusar hon nästan bara igenom. Eller också river hon. Och om jag då tar i henne så tar hon dundersprång och kastar en runt i sadel och sparkar eller drar efter hindret. Oavsett vilken höjd vi hoppar. Hon är kollad av veterinär och vi hittade inget.

Jag jobbar mycket med bommar och då är hon hur lugn som helst men så fort jag sätter upp ett hinder så gör hon så. Jag har jobbat på det länge men det blir inte bättre. Jag gymnastikhoppar studs med henne och då är hon lugn, men så fort det är enstaka hinder eller hoppbana så gör hon så. Vad ska jag göra? Varför gör hon så? Är det något man bara måste vänja sig vid och hitta en balans i eller går det och träna bort? Jag är van vid det så jag är inte rädd när hon gör så men det är rätt jobbigt att vara ute och tävla med henne. Då det blir väldigt ryckigt i ridningen.


Karin Martinsens svar:

Hej!
Jag skulle jobba mycket med bommar framför och bakom hindret. Exempelvis en bom på marken och sedan fem till fem och en halvmeter fram till ett räcke och åtta till nio meter efter räcket en bom på marken. Bommen framför gör att hästen inte får upp samma fart som om du rider på ett vanligt hinder. Bommen bakom gör oftast att hästarna inte hoppar för långt, och de flesta hästarna bromsar automatiskt upp innan räcket. Jag brukar tycka det är bättre att hästarna får ett till två språng efter hindret än att man lägger bommen direkt efter. Lägger man bom direkt efter kan det bli att hästen tappar språngkurvan över hindret.

Inte för ofta
Anser man att hästen fortfarande springer iväg och får fart över hindret kan man givetvis lägga bommen direkt bakom, alltså tre meter bakom, men då är det viktigt att man inte hoppar för högt. Den här övningen kan man absolut inte göra för ofta, men viktigt är att man själv håller en låg tyngdpunkt och jämn kontakt med hästens mun. Om din häst skulle bli studsig kan man alltid försöka stå upp så mycket som möjligt, med lite kortare tygel men ändå med låg hand. Om hästens huvud kommer upp är det viktigt att du håller handen så låg och stilla det bara går. Skulle hästen springa på efter bommen kan man lugnt och stilla göra halt efter. Repetera ett par gånger tills hästen accepterat din hand och förstår att den själv måste bromsa över bommen.
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar