Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


River alltid första hindret – hur bör ryttaren tänka?


Publicerat: 2018-07-20

Hej! Jag har ett lite delikat problem med min hopphäst, en tioårig valack som har gått upp till 1,30 med andra ryttare – men nu går 1,10 med mig. Det är så att vi nästan ALLTID river första hindret på banan. Jag bannar alltid mig själv eftersom jag VET att det jag som måste få fram en bättre grundgalopp. Det är som att det där petet får oss att vakna till och att jag behöver det för att komma till ridning.
  
Men det är ju så oerhört retligt att göra detta gång på gång. Hur ska jag tänka när jag kommer in på banan? Har du några knep på framridningen för att ”väcka” både häst och ryttare precis innan start? Det är lite som att vi båda pustar ut efter framhoppningen och sedan inte riktigt hittar startknappen igen, förrän efter första hindret. Det är sällan vi får nedslag på resten av banan.
  
Tacksam för svar!
Beatrice


Karin Martinsens svar:

Hej Beatrice!
  
Jag förstår vad du menar. Ibland blir det att man är så väldigt fokuserad på banan att man glömmer bort att hålla i gång under tiden man inväntar sin startsignal.
  
Det du kan göra för att minimera att både du och din häst "somnar till" är att ta ditt sista hinder inne på framhoppningen så nära inpå starten du kan. Så att du inte tar ditt sista hinder på framhoppningen och blir skrittande eller stillastående tre–fyra ekipage innan du sedan ska i gång. Försök att korta ner tiden från när du tar ditt sista hinder tills du ska in på banan så mycket som möjligt.
  
När du sedan kommer in på banan, försök att hålla i gång så mycket du kan. Galoppera runt och gör kanske till och med en tempoväxling innan du startar.
  
Lycka till!
Karin
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar