Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


18-årigt sto som landar i fel galopp


Publicerat: 2006-12-07
Hej!

Jag har ett 18-årigt sto som är MYCKET hoppglad. Hon är pigg och hoppar både med vilja och god teknik. Vi har dock ett problem när det gäller galoppen efter hindret.

Om man hoppar på rakt spår i höger varv landar hon nästan alltid i vänster eller i korsgalopp, jag har provat allt jag kan komma på och ingenting fungerar. Det är enbart på rakt spår, på volt rullar hon på som hon aldrig har gjort annat. På tävling rullar hon oftast på eller byter utan problem.

/Pernilla

KG Svenssons svar:

Hej Pernilla!

Det kan bero på att hästen inte är helt rakriktad, det vill säga att den är lite sned i kroppen och kanske sitter fast i ena tygeln. I så fall gäller det att i ridningen på marken få henne jämn, att hos ställs lika mycket åt båda hållen och bjuder lika på båda tyglarna.

Är det så att problemet kommit på senare år kan det vara så att hästen har någon liten muskelskada eller liknande. Det kan i så fall en massör eller en kiropraktor hjälpa dig att ta reda på.

Lika väl som hästen måste vara rak måste även du som ryttare vara rak. Man får inte luta sig för mycket inåt över hindren, då händer det att hästen försvarar sig genom att landa i fel galopp. Tänk på ditt överliv, att det inte går för långt ner mot hästhalsen. Det finns en risk att man, när det uppstått ett problem, försöker överdriva hjälpgivningen och då istället bidrar till att förstora problemet.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG Svensson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar