Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Är det fel att köpa en "grön" åttaåring?

Vi är intresserade av ett fint sto med bra hoppstam (e. Cortus) som enligt uppgift är sex år. Hon har haft ett föl, kastat ett och är väldigt grön i sin utbildning. Vi har satt igång henne "på riktigt" nu under hösten och hon är lättlärd, rör sig korrekt, är framåt och hoppar fint – hon är dock het mot hindren i galoppen.
 
Då vi hittade henne på BLUP.se visade det sig att hon blir åtta år 2010 och inte sju som vi trodde. Är det fel att köpa en helt grön åttaåring som enligt A-tränare kräver mycket jobb innan man kan se vad hon har för kapacitet? Kan tilläggas att priset är bra.
 
Hälsningar
Novis hästköpare


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Svaret beror dels på vad du har för ambitionsnivå, dels vad du har för erfarenhet. Om du själv rider 1,30-hoppning och uppåt kan det vara lite för sent med denna häst, för att nå de allra högsta klasserna ”i tid”. Men om du är lättklassryttare är det inga problem, då går utvecklingen och framskridandet lite långsammare och du och hästen kan utvecklas parallellt.
 När det gäller hållbarheten brukar det inte vara några problem med före detta fölston, så länge ni inte går för fort fram. Lägg upp träningen i perioder med vilopauser mellan, så att hästen hinner sätta muskler.
 
Normalt sett går man upp i klasserna med 10 centimeter om året, det vill säga rider 1,20 i ett år, med felfria rundor, och går över till 1,30 nästa. Med en sådan här äldre häst kan du eventuellt hinna med två snäpp på ett år, till exempel från 90 centimeter till 1,10. Men var noga med att muskulaturen hänger med! Ge hästen alternativa arbeten emellanåt, till exempel logering, så att den inte alltid tränas med ryttare på ryggen.
 
När det gäller ett fölsto så kan hon ibland vara i lite överhull. Slimma inte hästen för snabbt, risken är att hon faller ur när hon börjar ridas och då får hon svårt att sätta muskler.

Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar