Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Är studsövningar bra styrketräning?


Publicerat: 2017-03-10

Hej! Jag har en styrketräningsövning med min häst där jag lägger upp nio studs, med varannan studs högre (80 centimeter) och varannan lägre (50 centimeter). Hur bör jag lägga upp övningen för att uppnå maximal effekt?
  
I dag rider jag först alla i samma höjd tre–fyra gånger, sedan lägger jag upp vartannat hinder till 80 centimeter och rider övningen ett par, tre gånger men med skrittpauser emellan. Min häst klarar det utan problem. Kan jag variera övningen på något vis eller finns det andra, enkla övningar som bygger styrka? Jag har tyvärr inte möjlighet att rida ut och klättra. 
  
Tack på förhand!


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Förr tränade man ofta styrka hos hästarna med hjälp av studsövningar. I dag jobbar många mer med att hoppa hela banor som ”styrketräning”. Stjärnor som Beerbaum och Ehning tränar till exempel aldrig studs med sina hästar.
Att träna studs under kortare perioder behöver inte vara fel, även om jag kan tycka att 80 centimeter är lite högt i sammanhanget. Men det beror lite på hurdan galopp din häst har. Prata med din tränare så att inte hästen får för mycket mjölksyreträning och tar stryk av detta.
  
Bygg och hoppa banor
Rent allmänt är annars mitt råd att bygga hela banor med 15–16 hinder, och rid! Du kan utan problem rida en sådan bana både två och tre gånger under ett träningspass.
  
Lycka till!
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar