Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hittar inte avstånd – bryter ut och lägger volt


Publicerat: 2013-07-29

Hej!
  
Jag har ett litet problem som jag skulle vilja få hjälp att få bukt med. Jag är 21 år och har fyra hopphästar som jag tävlar upp till medelsvår nivå och 1,40. Målet är självklart att någon dag hoppa 1,50 och att bli så bra som jag bara kan. Det senaste året har jag dock börjat fundera för mycket när jag rider, jag har börjat göra en del volter och får en känsla av att allt är hopplöst.
  
Man kan säga att jag har tappat "gnistan" lite grann. Det handlar egentligen, i grund och botten, om att jag är rädd för att göra fel - jag tror att jag tänker så i och med att jag ändå rider på den nivån där man inte borde göra några fel. Men när jag tänker så blir det ofta fel också, att jag får dåliga distanser och så vidare. Däremot, när jag inte tänker och bara rullar på och rider på min känsla, brukar det bli toppen.
  
Detta händer oftast på träning och som tur är inte på tävlingsbanan, då tävlingsinstinkten driver mig till att prestera bättre. Jag har även problem med att jag lägger volter på framhoppningen, vilket förstör såväl mina egna förberedelser som de andras. Har du några tips om hur man tränar hjärnan och den mentala biten? För det är det jag i grund och botten har problem med skulle jag tro. Gärna om du vet några kurser man kan gå nära Göteborgsområdet.
  
Tacksam för svar!
//Matilda


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Du måste börja tänka annorlunda på en gång. Har man väl börjat bryta ut för att "känslan inte är den rätta" är det extremt svårt att komma tillrätta med det beteendet.
 
Jag tycker att du genast ska sänka höjden på träning och bara hålla dig på den nivå där du känner dig helt säker. Du får inte bryta ut och lägga en volt, det är verkligen frustrerande för dig själv när du gör så. Det är bara att ta sig an hindret och klippa av, inte tveka utan rida.
  
Problemet är kanske lite att du tvekar på avsprångspunkten och då inte kommer till ridning med skänkeln fram till hindret. Det är bara att sänka hindren och se till att rida an dem på samma sätt gång på gång, för att bryta mönstret. Det är väldigt sällsynt att man sätter sig i en position så att man får ett dåligt språng, så fel kommer man nästan aldrig.
  
En tränare som är riktigt duktig på att lära ut en bra rytm och därmed ett bra språng är Hans-Olof Ottosson, som håller till i Småland. Jag kan verkligen rekommendera dig att ta kontakt med honom, han löser garanterat dina problem.
  
Lycka till!
/KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar