Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Bättre bakbensaktivitet hos hopphästen

Hej!

Jag har ett svenskt halvblod på nio år som jag tränar och tävlar med i hoppning på 1 meter till 1,10-nivå. Han har svårt för att sätta under sig och jobba med bakbenen. Det handlar ju mycket om styrka och teknik, men hur tränar jag detta på ett bra sätt? (Jag har tyvärr inte möjlighet till klättring i det dagliga markarbetet.) Jättetacksam för tips och idéer!

//Emma


KG Svenssons svar:

Hej Emma!

Det här handlar till del om att få hästen lite snabbare i reaktionerna, att den verkligen reagerar på dina hjälper. För att uppnå det kan du exempelvis flytta den fram och tillbaka i sidled. Du måste dessutom kunna förändra formen på din häst, rida den lite lägre och lite högre i formen. Oavsett form ska hästen vara eftergiven, hitta sin balans och svara framåt.

Rid tempoväxlingar och var där noga med att du känner bakbenens rörelser under hästkroppen. När du kortar ska hästen trampa under sig mera. Ett sätt att få bakbenen lite snabbare och effektivare är rida med tagen bakdel på en volt.

Du kan också longera hästen i Pessoasele, det är ett bra hjälpmedel. Selen kan spännas på lite olika sätt, försök att spänna in så att hästen jobbar i en form som passar den som individ. Vissa hästar kan behöva spännas ner i formen, andra upp. Det behöver alltså inte vara så att alla hästar ska longeras i väldigt låg form.

Lycka till med din häst!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar