Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Begåvad häst som inte gillar vattenmattor


Publicerat: 2006-12-12
Hej!

Jag har en sjuårig hopphäst e. Robin Z (mamman fullblod). Det är en mycket trevlig häst som jag för tillfället rider upp till 130 på. Problemet är att han är så tittig på vattenmattor. Så fort jag tar fram en matta så står han och blåser upp sig och vill inte gå i närheten av den.

Nu har jag tänkt att jag ska träna bort detta men frågan är vad som är bästa metoden... Jag står på en anläggning där jag har möjlighet till många typer av mattor, gravar och liknande. Har till exempel hoppat lång vattengrav på honom och det är inga problem, inte heller pullvermangrav, men så snart det kommer fram en matta så är han tittig och vill inte gärna hoppa trots att han gjort det så många gånger tidigare. Det är som att han varje gång han ser mattan inte fattar att han har hoppat den förut. Om jag till exempel byter varv är han lika "fjantig" som första gången jag styrde på.

Jag har de senaste dagarna jobbat honom över mattor när jag står på marken och har honom i grimskaft. Om jag då låter mattan ligga en bit innanför spåret och kan gå med honom mellan mattan och ridhusvägen för att sedan "lura honom" genom att flytta mattan längre och längre ut tills den ligger vid väggen och han måste gå på den för att komma förbi - då går det bra. Han är till exempel inte ett dugg rädd för ljudet som blir när han trampar på den. Men vill jag att han ska vara på mitten och inte där det tidigare inte var någon matta - då tar det hus i helvete igen! Samma sak om jag byter varv.

Suck, jag vet inte vad jag ska göra, men skulle gärna få tips och råd om tillvägagångssätt!

Tack på förhand!

KG Svenssons svar:

Hej!

När en häst är rädd för vattenmattor är det nästan alltid så att något har gått lite snett vid inhoppningen på hindertypen, hästen har helt enkelt blivit skrämd. Hästar har ett fantastiskt minne och lär sig snabbt, både bra och mindre bra saker. Går inhoppningen fel de första två gångerna så har hästen lärt sig att det är otäckt. Därför är det jätteviktigt att om något går fel på träning första gången man gör det, då måste man göra allt för att hästen ska ta sig igenom det med självförtroende andra gången man försöker.

När man vänjer en häst vid vattenmatta för första gången bör mattan inte vara bredare än en planka, sedan ökar man storleken successivt. Oftast är det bästa att man redan från början hoppar den med en bom över, annars är risken att hästen blir för fokuserad på själva mattan, går fram och blåser, råkar sprätta sand på den och blir rädd.

Så till din fråga. Vilken metod som är bäst att använda sig av är väldigt individuellt från häst till häst. Jag vet att vissa lägger in en vattenmatta i boxen hos hästen så att den vänjer sig vid materialet och utseendet. Vill hästen ha mat och vatten måste den först gå över den "farliga" mattan, förhoppningsvis kommer hästen på så sätt att reda ut problemet själv och komma över sin rädsla.

Sedan är det viktigt att du har en vattenmatta med vid varje träningstillfälle tills hästen vant sig. Även om du inte ska hoppa får den gärna ligga framme på ridbanan eller i ridhuset. Jag vet att Helena Persson hade en häst som var rädd för vattenmattor men som Nelson Pessoa hjälpte henne med. Ett tips är därför att du kontaktar Helena och frågar henne hur de bar sig åt (Hon håller bland annat träningar i Stockholmsområdet, reds. anm.).

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG Svensson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar