Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Bett till stark häst som lätt knäpper av


Publicerat: 2009-03-27

Hej!
 
Jag har en stor dressyrvalack som jag nu även har börjat hoppa med. Han älskar verkligen det och blir väldigt ivrig. Han har en riktig "hingstnacke" men en otroligt fin mun - nästan alltid. Hästen går alltid i form och jag har lite problem med att "få upp nosen" innan hindren.
 
Mitt stora problem är dock att han har börjat bli väldigt stark i hoppningen. Då han är stor och har en väldig nacke har jag ingen chans att hålla tillbaka honom, utan han blir som sagt enormt stark.
Har du något tips om ett bett som kan hjälpa till att få lite extra kraft? Jag hittar verkligen inga bett som funkar, då nästan alla bett har en inverkan på nacken så att hästen böjer sig.
 
Eftersom min häst alltid, i sig själv, går i form knycklar han ihop sig med alla andra bett än vanligt tredelat tränsbett och det blir omöjligt att få upp hans huvud innan hindren. Han blir även väldigt frustrerad av att han går rätt, men ändå läggs det tryck på honom.
Jättetacksam för svar, då min tränare inte heller vet vad som skulle kunna funka.
 
Mvh,
Kristina


KG Svenssons svar:

Hej Kristina,
 
Nummer ett är att hästen måste lära sig att gå fram på bettet, in i handen, i det vardagliga jobbet. Genom att du rider den i lägre form, och får den att ge efter från manken och framåt, sätter den korrekta halsmuskler och kan möta handen utan att knyckla ihop sig och släppa stödet. Ge inte för många eftergifter på innertygeln, utan erbjud ett stadigt stöd.
När det gäller bett i hoppningen upplever jag att ett vanligt rakt gummipelham, med hård kärna, är det som de flesta hästar går bäst på. Det skiljer sig inte så mycket från ett vanligt bett i sin inverkan, men ger ryttaren lite mer att säga till om.
 
Lycka till med din häst!
 
Vänliga hälsningar,
KG Svensson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar