Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får man hästen att landa i balans?

Hej!
  
Jag har ett sexårigt fölsto som tävlar hoppning, hon har startat några 1,20-klasser. Skulle behöva tips på övningar för att få tillbaka henne snabbt efter hinder, utan att hon tappar formen. Hon har stor och rund galopp, men lite kort och dåligt ansatt hals. Det är svårt att kunna ta en förhållning i det läget utan att hon börjar galoppera med "raka ben" och bli svårpåverkbar.
Förra säsongen hade hon svårt att alls komma ihop sig i galoppen, utan hon älgade bara i väg i unghästform och protesterade direkt när det blev jobbigt. Men allt eftersom hon har blivit starkare har det fungerat bättre och bättre - och nu går det oftast att reglera galoppen på ett bra sätt utom just efter hinder.
När hon hamnar utanför ramen är det helt enkelt ett så stort steg tillbaka till rätt form igen. Dessutom kan hon lätt bli stoig och tjurig och gå emot skänkeln.
   
Tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det finns en del övningar som är bra för en häst som har de problem du beskriver. Att hoppa kryss är väldigt bra eftersom hästen då får tid på sig att verkligen hoppa igenom kroppen, plus att krysset - när man höjer upp det - verkar bromsande.
Lägg en bom 3,30 meter eller 6,10 meter framför krysset, och en bom bakom det på 3,30 eller 3,50 meter. Bommarna före och efter krysset gör att hästen lugnar sig i språnget, och bommen bakom gör att den balanserar upp sig direkt i landningen. Bommen bakom krysset kan också vara upphöjd på sockerbitar. Då får hästen tänka till ännu mer, bromsa sig och sänka halsen.
  
När du hoppar relaterade avstånd är det bra att lägga bommar på marken med tre meter emellan varje bom, mellan hindren. Dessa fungerar också bromsande.
  
Lycka till!
/KG OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.