Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får man hästen att landa i balans?

Hej!
  
Jag har ett sexårigt fölsto som tävlar hoppning, hon har startat några 1,20-klasser. Skulle behöva tips på övningar för att få tillbaka henne snabbt efter hinder, utan att hon tappar formen. Hon har stor och rund galopp, men lite kort och dåligt ansatt hals. Det är svårt att kunna ta en förhållning i det läget utan att hon börjar galoppera med "raka ben" och bli svårpåverkbar.
Förra säsongen hade hon svårt att alls komma ihop sig i galoppen, utan hon älgade bara i väg i unghästform och protesterade direkt när det blev jobbigt. Men allt eftersom hon har blivit starkare har det fungerat bättre och bättre - och nu går det oftast att reglera galoppen på ett bra sätt utom just efter hinder.
När hon hamnar utanför ramen är det helt enkelt ett så stort steg tillbaka till rätt form igen. Dessutom kan hon lätt bli stoig och tjurig och gå emot skänkeln.
   
Tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det finns en del övningar som är bra för en häst som har de problem du beskriver. Att hoppa kryss är väldigt bra eftersom hästen då får tid på sig att verkligen hoppa igenom kroppen, plus att krysset - när man höjer upp det - verkar bromsande.
Lägg en bom 3,30 meter eller 6,10 meter framför krysset, och en bom bakom det på 3,30 eller 3,50 meter. Bommarna före och efter krysset gör att hästen lugnar sig i språnget, och bommen bakom gör att den balanserar upp sig direkt i landningen. Bommen bakom krysset kan också vara upphöjd på sockerbitar. Då får hästen tänka till ännu mer, bromsa sig och sänka halsen.
  
När du hoppar relaterade avstånd är det bra att lägga bommar på marken med tre meter emellan varje bom, mellan hindren. Dessa fungerar också bromsande.
  
Lycka till!
/KG OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar