Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst med kort galopp – hur ska jag tänka vid distanser?

Hej!
 
Jag har två hästar som jag rider i låga klasser eftersom de är gröna. En av dem har, fast den är mindre, en lång bra galopp som gör att det blir väldigt lätt att rida an på hinder. Den andra har svårare att räcka fram. Hur ska jag göra i sådana lägen, ska jag rida på mer framåt, vilket gör att det känns okontrollerat? Eller ska jag lägga till ett galoppsprång, alltså exempelvis rida på sju där det egentligen ska vara sex?


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det du framför allt måste göra är att genom markarbete förbättra galoppen, och få den så bra du bara kan. Ta för vana att variera galoppen under varje träningspass - och då menar jag i första hand inte steglängden utan att du ska variera farten. Din häst måste kunna gå både fort och långsamt.
 
Om du på tävling kommer i ett läge där du måste välja, och det är så långt som 5-7 galoppsprång mellan hindren, tycker jag att du kan gå på ett extra. Men när det handlar om tre eller fyra galoppsprång, då måste hästen lära sig att gå på det korrekta.
 
Genom markarbetet, där du exempelvis kan lägga ut två bommar en bit ifrån varandra på marken och variera antalet galoppsprång mellan dem, kommer din hästs galopp att bli mer flexibel. Du ska inte uppleva det som att du måste jaga hästen, den ska öka farten för lätta hjälper. För att det ska fungera måste hästen som sagt vara van vid att gå både fort och långsamt, den får inte bli överrumplad på tävling. Med tiden, och med konsekvent arbete, kommer du att upptäcka att galoppen blir bättre.
 
Se till att du klarar att rida med 3,5-meters galoppsprång på träning först, innan du kräver att hästen ska göra det på tävling. Du behöver absolut inte träna på höga hinder, utan kan med fördel använda bommar på marken flera dagar i veckan. Utmana dig lite och testa hur många respektive hur få galoppsprång du kan rida på mellan bommarna. Räkna varje gång hur många galoppsprång det blir, det är viktigt att räknandet sitter i ryggmärgen. Träna på det här sättet, så kommer du så småningom att märka att hästen får ett register.
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar
KG SvensonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.